Startade trenden alla stjärnor kör

Uppdaterad 2016-12-09 | Publicerad 2016-09-26

Schwarz om världstrenden, staketträningen, tunnelbaneincidenten och sonens autism

Han gick alltid till skolan i skruvdobb och spelade en gång en kvart med brutet sken- och vadben.

I Idrottsgalans podcast berättar Stefan Schwarz om härdande, sin sons autism och världstrenden han en gång startade.

– Det var egentligen jag som startade namnen på fotbollsskorna.

Inför Idrottsgalan den 16 januari 2017 har arrangören lanserat en podcast med stora svenska idrottare. Först ut att intervjuas av Sportbladet-profilen Marcus Leiby är fotbollslegendaren Stefan Schwarz i ett avsnitt som släpps på tisdag den 27 september.

47-åringen, som vann VM-brons med landslaget 1994 och har klubbmeriter från Malmö FF, Benfica, Arsenal, Fiorentina, Valencia och Sunderland, berättar bland annat om hur han gick med skruvdobb till skolan, seniordebuterade mot Diego Maradona , stal en frispark sekunder in i sin landslagsdebut och pressades att byta till det tyska landslaget av Bayern München.

”Jag började med namn på skorna”

Men det var inte titlar och pengar som drev mittfältaren till att bli fotbollsproffs.

– Jag ville bli fotbollsspelare av två orsaker. När man tittade på fotboll på tv på min tid var det väldigt få matcher men väldigt viktiga matcher och alltid fullsatt. Kanske 50 000 till 80 000 på läktarna och det var en av orsakerna, folket runt arenan. Andra orsaken var att man skulle få skräddarsydda skor, säger Schwarz och fortsätter:

– Det var runt 1993 jag fick mina första. Det var med Adidas och de hade precis släppt sin Predator. Vi gjorde upp en modell efter min fot och jag var väldigt nöjd så jag passade på att sätta dit mina barns namn också, på västerskon Chloé och på högerskon Jürgen. Det var egentligen jag som startade namnen på fotbollsskorna då.

En trend som sedan dess snarare blivit regel än undantag inom proffsfotbollen. Men om det blivit vardag är det mycket annat från Schwarz storhetstid på 1990-talet som numera försvunnit helt. En sak är den ibland kanske väl bryska tuffheten – ofta personifierad av Stefan Schwarz själv.

Stämplade Beckham

1997 spelade mittfältaren en kvart mot Skottland med brutet sken- samt vadben och tre år senare promenerade Schwarz själv av planen efter att ha dragit av hälsenan mot Österrike. Förklaringen till Schwarz smärttröskel kan finnas i hans unika träning som liten pojke.

– Jag dribblade och sedan gick jag in i ett staket med axeln så att jag fick känslan av en skuldertackling från motståndaren. Sedan vred jag mig om så jag fick andra sidan mot staketet, dribblade i fart och, kastade mig in är kanske lite överdrivet men tryckte mig in mot staketet och fick en kontakt. När man inte hade motståndare eller kompisar man kunde träna med fick man hitta andra motståndare på sitt eget sätt.

Stefan Schwarz blev också en hyllad fotbollsspelare just för sin tuffhet. Många i Sverige minns kanske framförallt EM-kvalet 1999 då Sverige ställdes mot England på Wembley.

– På den tiden var det Calvin Klein mot Armani. (Fredrik) Ljungberg hade Calvin Klein- och (David) Beckham Armani-kalsonger så de hade ju lite dueller på planen. Ljungberg har alltid varit en spelare som fått mycket smällar, jobbat stenhårt och inte varit rädd för att sticka fram foten heller. Då sparkade de lite väl mycket på Ljungberg så då fick man stå upp.

Svaret blev en stämpling i mellangärdet på Englands superstjärna Beckham.

– Jag tror det var fler bollar än en på planen då, som man träffade. Man försöker alltid spela på bollen. Så är det.

”Var bara engelsmän i vagnen”

Sverige lyckades hålla 0-0 i matchen vilket betydde svenskt avancemang till EM. En tung smäll för engelsmännen vilket hade kunnat ställa till det rejält även för Stefan Schwarz.

– Efter matchen skulle landslaget åka tillbaka med sitt chartrade plan till Stockholm men jag hade frågat Lagerbäck och Söderberg om jag fick stanna kvar eftersom jag hade en middag i centrala London och det gick bra. Problemet var att det var en så tuff match att jag inte kunde ta på mig några skor efteråt, fötterna var svullna med blödningar och allt möjligt, så jag fick ha badtofflor. Sedan hade jag både landslagskostymen och landslagsväskan också. Jag tog en taxi utanför Wembley men det var så mycket trafik att jag skulle missa middagen. Så jag sa till honom ”Wembley Station” och han stannade där och jag gick ner i tunnelbanan. Jag kom in i vagnen och man kände sig ganska liten om man säger så. Det var bara engelska supportrar, engelska tröjor, tatuerade och skalliga. Jag fick hålla låg profil och de trodde först inte att det var jag men det var några jäkla diskussioner i vagnen. ”Det är Schwarz. Nej. Jo det är det”. Sen kom den största killen fram. ”Are you Stefan Schwarz?”. Ja, det är jag. Då tittade han på mig och sa ”Grattis, bra spelat”. Vi skakade hand och sen kom alla fram och vi hade en ganska trevlig pratstund hela vägen in till centrala London.

Flyttade för sonen

Schwarz berättar i podden också att han hade ett erbjudande från Sunderland att inleda en tränarkarriär i klubbens B-lag efter att 2003 ha avslutat sin egen aktiva karriär. Sonen Jürgens autism fick dock familjen att flytta tillbaka till Portugal, där Stefan firat stora framgångar i Benfica 1990-1994.

– Det var väldigt viktigt att han skulle få känna en trygghet och få vara mer med mig. Det har varit väldigt krävande men i dag kan man se att allt var värt att lägga ner på Jürgen. Nu pratar han engelska, portugisiska och är otroligt social. Han är ganska självständig och har gjort en jäkla resa.

Nu är Jürgen 20 år och situationen en annan. I dag 47-årige Schwarz, som provade på rollen som assisterande tränare för Helsingborgs IF 2012, anser sig nu redo för större tränaruppdrag och har redan ett team klart. I väntan på rätt erbjudande lägger fotbollsprofilen också sista handen på en självbiografi som kommer släppas senare under hösten.

Då lär fler historier komma.

Idrottsgalans podcast med Stefan Schwarz släpps på tisdag den 27 september.

Följ Sportbladet på Facebook!