OBOS Damallsvenskan i fotboll

Stentufft i damallsvenskans topp: ”Blir spännande”

Av: 

Stefan Alfelt

FOTBOLL

MALMÖ. Två poäng skiljer mellan ettan och sexan när damallsvenskan startar om.

– Kul med många lag inblandade. En likhet med VM där många slogs om guldet. Jag ser fram mot en spännande höst, säger FC Rosengårds VM-målvakt Zećira Mušović.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

En 23-årig veteran som stått för storklubben sen hon kom från Stattena 2012 i en tid då mycket var annorlunda. På den tiden var det en självklarhet att Rosengård, eller LdB som klubben då hette, skulle vinna i stort sett varenda match.

– Ja, ja, ja. Då handlade det mer om hur mycket vi skulle slå dem med. Då var vinster det man förväntade sig. Men gör vi vad som krävs vinner vi nu också.

Växjö DFF ligger tredje sist, nio poäng efter Rosengård. Ett lag Rosengård ”ska” vinna över.

– På pappret och i förväntningarna utifrån kanske, absolut, det köper jag. Samtidigt vet jag att vi inte kan förlita oss på det. Vi vet att det är 90 minuters stenhårt jobb och att samtliga av oss måste prestera för att vi ska knipa tre poäng. Alla lag är tuffa på sitt sätt.

– Vi måste ha inställningen att vi måste göra vårt yttersta. Vi måste sätta våra chanser. Vi måste hålla tätt bakåt. Ingen match blir lätt, säger Zećira Mušović.

Hon ser en fördel i att det inte längre är självklart vilket lag som ska vinna allsvenskan.

– Visst är det kul att vinna titlar, det betyder otroligt mycket för klubben, men samtidigt är det inte det som utvecklar på sikt. Varken klubben, svensk fotboll eller individen. Det är de tuffa matcherna, att du vet att du inte får göra misstag om du ska vinna. Det är otroligt viktigt för om vi ska kunna hänga med ute i Europa att vi får det tuffare hemma i Sverige.

Saknade speltid i VM

Kanske blir hon målvakten som tar över landslagsrollen efter Hedvig Lindahl som starkt bidrog till landslagets VM-succé. I VM fick dock Mušović inte en minut på planen.

– Jag känner inte besvikelse över det. Jag gick in i mästerskapet med en tydlig inställning att jag ville vara bäst på träningarna och göra mitt. Samtidigt hade jag i bakhuvudet att Hedvig varit tydlig etta, så det fanns en stor risk att hon skulle få spela samtliga VM-minuter.

– I efterhand betyder den tydliga rollen mycket för mig och min inställning. Jag kunde gå in i mästerskapet med en roll. Troligtvis skulle jag inte få spela men jag måste vara beredd hela tiden.

Som målvakt kan hon ge en expertanalys om Lindahls nu berömda straffräddning.

– Den var riktigt bra. Hon visade där på sin fysiska förmåga. Det är en sak att läsa straffen och veta vilket håll skytten ska skjuta men det är en annan sak att nå ut dit med den kraften och speeden. Hon visade att hon har fysiken trots att hon inte är 23 år som jag.

Växjö har bara gjort två mål i serien hittills, vilket antyder att det kan bli en lite ensidig match av typen som är så svår för en målvakt.

– Personligen tycker jag att det är lättare att stå i matcher där man har att göra hela tiden. I Rosengård blir det ibland matcher där jag står och inte har något att göra men du ska vara en bra målvakt som inte haft något att göra och så plötsligt smäller det i 85:e minuten. Det är där svårigheten ligger.

Hon vill också utveckla sitt spel med fötterna.

– Vi såg i VM att det är en viktig bit för en målvakt. Det är inte längre att man får hundra skott och ska göra tv-räddningar hela tiden. Mycket handlar om det offensiva spelet, att vara lugn i tillslagen. Jag vill förbättra det jag redan är bra på.

Damernas fotbollskarta ritas just nu om i en rasande fart.

– Det är mycket som händer ute i Europa. Fler lag blir intressanta med allt bättre förutsättningar men just nu är jag på helt rätt plats med förutsättningarna jag behöver. Det känns klockrent att vara här men självklart finns det drömmar om att en dag spela ännu större matcher, säger Zećira Mušović.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenskan återstartar – du kan stanna hemma

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Växjö DFF

FC Rosengård