Efter den hånade statyn – nu får Ronaldo en ny

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

FOTBOLL

Tidigare i år fick Cristiano Ronaldo en staty av sitt ansikte uppförd hemma i Madeira, men den blev snabbt hånad och utskrattad.

Nu får portugisen en ny version uppställd i Real Madrids klubbmuseum.

– Jag ville avspegla den inre styrkan av hans karaktär, när han förbereder sig för att slå en frispark eller hörna, säger skulptören Jose Antonio Navarro Arteaga.

1 av 3 | Foto: RAFAEL MARCHANTE / X01620

Det var efter träningslandskampen mot Sverige i mars som statyn ställdes upp. Matchen spelades på Cristiano Ronaldos hemma ö Madeira och var den första på seniornivå som Cristiano Ronaldo spelade där. Själva matchen förlorade Portugal, men den staty som Ronaldo fick uppställd vid flygplatsen blev ytterligare en förlust i fotbollsvärldens ögon.

Den allmänna åsikten var nämligen att statyn inte alls liknade Ronaldo. Skulptören själv, Emanuel Santos, försvarade dock sitt verk.

– Cristiano såg foton som hans bror visade honom. Jag var själv tillsammans med hans bror på museet på Madeira och från meddelandena han fick tillbaka var det uppenbart att Cristiano tyckte om vad han såg, sa Santos och fortsatte.

– Han bad bara om några små korrigeringar för att ge honom ett särskilt ansiktsuttryck som han har när han är på väg att brista ut i skratt. Han tyckte också att den fick honom att se äldre ut och ville att den skulle jämnas ut lite för att få honom att se yngre ut. Men de gav båda tummen upp och gillade vad de såg.

”Ville avspegla hans inre styrka”

Men nu har Santos verk fått en konkurrent. Den spanske skulptören Jose Antonio Navarro Arteaga har nämligen format ett nytt Ronaldo-ansikte som nu hyllas som betydligt mer lik än Santos version.

– Jag använde flera foton av honom att jobba med. Jag ville avspegla den inre styrkan av hans karaktär, när han förbereder sig för att slå en frispark eller hörna, säger Navarro Arteaga till El Mundo.

Den nya statyn står i Real Madrids museum i hemmaarenan Santiago Bernabeú och ska enligt Navarro Arteaga blott ha tagit två veckor att göra. Navarro Arteaga, ursprungligen från Sevilla, har tidigare stått för flera religösa statyer, främst placerade i olika städer i Andalusien. När det kommer till fotboll har han även gjort ett monument som en hyllning till Real Betis supportrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.