Så planerar Dif att straffa supportrarna

Djurgården väntar på gärningsmännens identiteter

Publicerad 2018-09-12

Djurgården planerar att stänga av supportrarna som orsakade två läktarskandaler i derbyt mot Hammarby.

Nu väntar klubben otåligt på att polisen ska avslöja gärningsmännens identitet.

– Det är vårt verktyg – att utfärda avstängningar så att man inte är välkommen att besöka våra arrangemang, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården.

Följ ämnen

Det har gått tio dagar sedan derbyt mellan Hammarby och Djurgården.

En match som inte hann sparka igång innan den första läktarskandalen var ett faktum.

Avsparken sköts upp med 30 minuter på grund av att en supporter kastat en brinnande bengal från Djurgårdens kortsida mot sittplatsläktaren på långsidan.

Ett dåd som enligt polisen drabbade åtta personer, varav två barn.

Men det stannade inte där.

Innan matchen var över hade även en stol slängts in mot planen och träffat en fotograf rakt i huvudet.

De båda incidenterna har resulterat i ett varsitt polisärende, men huruvida de två gärningsmännen är identifierade eller inte vill polisen inte delge.

– Det jobbas med ärendet och det kommer lämnas information när det är längre kommet. Men utredningsprognosen är mycket god, säger kommenderingschefen Manne Jönsson.

Därför dröjer ärendet

Han påtalar att det under våren har förekommit ett flertal fotbollsrelaterade våldsdåd som gör att det nämnda utredningsarbetet drar ut på tiden.

– Det finns en mängd med ärenden från vårens matcher som är väldigt angelägna att jobba med, det är orsaken till att det tar längre tid än vad vi hade önskat. Men det här med bengal- och stolkastningen är såklart högt prioriterat, säger Manne Jönsson.

Djurgårdens företrädare har daglig kontakt med polisen men får på grund av den pågående utredningen inte mer än knapphändig information och att ”lagföringsprognosen är mycket god”.

Klubben är mycket angelägen om att få reda på supportrarnas identitet, för att därefter kunna dela ut bestraffningar i den mån klubben kan.

Hur lång tid det kommer ta är dock svårt att säga.

– Inte den blekaste aning, faktiskt. Vi ställer frågan varje dag. Nån gång kommer vi få identiteten på dem och då kan vi börja agera, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

Arrangörs- och tillträdesförbud att vänta

Är det viktigt för er att det blir avskräckande exempel av de här två så att det inte händer igen?

– Det är klart att det finns ett signalvärde i att det blir konsekvenser för ett felaktigt beteende. Arrangörsavstängning är ett verktyg som vi givetvis kommer använda oss av. Men sen kommer säkert samhället att bestämma ett tillträdesförbud och det är även en brottsutredning som ska ha sin gång. Jag förväntar mig att det kommer bli den typen av signalvärde i slutändan

Kommer ni straffa de här två personerna när ni får reda på vilka det är, oavsett vad polisutredningen mynnar ut i?

– Ja, det är därför vi ligger på för att få uppgifterna från polisen. Det är de som identifierar vilka som eventuellt har begått ett brott och det är då vi kan genomföra den här arrangörsavstängningen. Det är vårt egna verktyg för att kunna agera. Att utfärda avstängningar så att man inte är välkommen att besöka våra arrangemang.

Är ni bekväma med att båda kommer ställas inför rätta?

– Min känsla är att man kommer få klarhet i de här två ärendena och att man kommer se till att få de här två personerna ställda inför rätta i en domstol så småningom.

Kan få besöksförbud i tre år

Hur länge kan de stängas av från att gå på fotboll igen?

– Det får styrelsen besluta om, hur långa eller korta avstängningarna ska bli. Som mest kan man få en avstängning på två år, till skillnad från ett tillträdesförbud som grundas i åklagarens bedömningar. Då är det i tre år man har möjlighet att stänga av en person.

Det är dock inte bara på individnivå som påföljder är att vänta. Även Djurgården kan straffas för de två supportrarnas beteende i derbyt mot Hammarby.

– Det finns ett regelverk som vi har att förhålla oss till och i det regelverket står det att vi som gästande lag har ett ansvar för hur våra supportrar uppför sig. Det ansvaret kan vi inte komma undan eller skylla på att det var Hammarby som var arrangör. Utan det här är faktiskt vårt ansvar. Är det så att det framkommer att det här alltså är våra supportrar, som har betett sig så här på sektioner som vi har ett ansvar för – då är det definitivt så att vi kan bestraffas för det här, säger Mats Jonsson och fortsätter:

– Men sen ska man alltid väga ansvaret för sina supportrars uppförande mot vad vi har gjort och vidtagit för åtgärder för att förhindra att det här inträffade.