Hedvig Lindahls ilska: Inga positiva rubriker!

Uppdaterad 2022-06-15 | Publicerad 2022-06-14

När fotbolls-EM börjar om en månad är prispengarna dubblerade.

Hipp hipp hurra... eller?

– Nej, så mycket positiva rubriker ska det inte vara, säger Hedvig Lindahl.

2017 delade lagen i fotbolls-EM på 85 miljoner kronor i prispengar från Uefa.

När årets mästerskap sparkar igång med värdlandet England mot Österrike i början av juli står dubbelt så mycket pengar på spel. Går Sverige till semifinal så säkrar de minst 15 miljoner kronor ur den totala prispotten på 170 miljoner.

I dag samlades landslaget på Bosön utanför Stockholm för en slags frivillig uppladdning före införlägret nästa vecka. När målvakten Hedvig Lindahl mötte pressen så var hon kluven inför Uefas fördelning.

– Det är bra att de ökar prispengarna. Jag tycker dock inte att det betyder jättemycket om de ökar prispengarna på herrsidan, så att gapet blir större. Jag är inte så sjukt imponerad än så länge, säger hon.

PLUS: Hockeyettan-backens förvandling: ”Det är den största skillnaden”


”Försök stänga gapet”

85 miljoner kronor i ökning mellan två EM låter toppen – tills man jämför med herrarna. Mellan EM 2016 och 2020 höjde Uefa prispengarna med 715 miljoner kronor – alltså en nio gånger högre höjning än damerna, trots att damfotbollen växer betydligt mer i intresse.

– De kan försöka stänga gapet. Det är allt jag vill säga i den diskussionen, säger Hedvid Lindahl.

Mittbacken Magdalena Eriksson kallar samtiden för ett tveeggat svärd. Hon vet att föregångarna knappt fick en krona för att spela fotboll, så hon är glad att i dag vara professionell. Men Chelseas försvarsklippa ser hela tiden att herrarna seglar ifrån, också på områden som inte kan förklaras rakt av med marknadsvärde, som i fallet med prispengar för EM.

”Dit måste vi nå”

– Vi ska hylla att det går framåt i damfotbollen, det är häftigt att vara del av utvecklingen som sker, men vi ska inte acceptera att gapet ökar. Det är något vi kollektivt måste ta strid för, säger Eriksson.

Hon är otålig, säger hon. Där vi är i dag borde Uefa ha varit redan för tio år sedan, om hon hade fått bestämma.

– Det handlar om att inte bara vara tacksam för vad vi får, utan höja ribban till nästa nivå. Det absolut viktigaste är jämställda möjligheter att bli så bra som man vill bli på fotboll. Dit måste vi nå, säger hon.

Sverige spelar sin premiär i fotbolls-EM mot Nederländerna 9 juli.

.

PLUS: Hockeyettan-backens förvandling: ”Det är den största skillnaden”