Glasklara svar i målfesten

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2016-01-26

- men håller Sverige försvarsmässigt i kvalrysaren?

GÖTEBORG. Sverige sökte anfallsmässiga svar och fick glasklara besked.

Sex mål och ett tydligt forceringsvapen.

Men står sig Sverige försvarsmässigt mot ett Hegerberg-tungt Norge, ett Bachmann-snabbt Schweiz och ett Martens-anfört Holland?

Det finns tecken som tyder på det, men säkert är det inte alls.

I det lilla pressrummet på Prioritet Serneke Arena 20 minuter efter match står Lisa Dahlkvist och Sofia Jakobsson. De tuggar kanelbulle, dricker kaffe och berättar om forceringsfas, hög press och organisation.

Hemtrevligt, avslappnat och ganska svenskt. Efter en strulig VM-sommar, en höst med ett nytt spelsystem (4-3-3) och en rad genombrott så andas det blågula landslaget självförtroende igen.

Energin och glädjen, som var totalt bortblåst under ett krampaktigt Kanada-VM, har återvänt.

Det kommer att behövas. I början av mars möter Sverige tre VM-lag i ett direkt avgörande kval. I potten ligger en OS-biljett.

Genrepet mot Skottland skulle ge Sverige besked om anfallsspelet sitter. Och jodå, det blev tydligt.I 39 minuter fungerade det okej fram till straffområdet. Men väl där blev inspelen slarviga och avsluten svaga.

Unik speed avgörande

De sista fem minuterna valde Sverige att prova en forceringsfas. Ett test som slutade med tre mål och som skickade tydliga signaler till Norge, Schweiz och Holland: de svenska spelarnas unika snabbhet och speed i spelet är fortsatt tillräckligt kraftfullt för punktera en match.

Visst saknade Skottland två tongivande spelare (mest namnkunnig där är stjärnan Kim Little) och var försvarsmässigt inte lika starka som i VM-kvalet senast, men det var också Sverige som gjorde det bra med få tillslag och rörelse på rättvända spelare.  Det är när Sverige spelar instinktiv offensiv som det blir som allra bäst.

Efter paus blev OS-testet mer en chans för nya spelare att göra avtryck individuellt. Pia Sundhage kommer inte kunna spela med samma spelare under alla tre OS-kvalmatcher, det är för lite vila mellan matcherna, så insatserna av inte minst Pauline Hammarlund och Fridolina Rolfö kommer att påverka val av spelare.

Nu längtar vi till kvalrysaren

Pauline Hammarlund gjorde två riktigt vassa mål som byggde på hennes egen skicklighet inte någon slump eller försvarsmissar. Så summan var att Sverige vann med 6-0 och fick en betydelsefull boost. Lisa Dahlkvist var en tydlig klippa på mittfältet, Lotta Schelin visade nygammal form, Sofia Jakobsson sprang, Olivia Schough tänkte och den nya generationen tog för sig – nu längtar vi efter en kvalrysare.Men det finns fortsatt frågetecken.

Håller Sverige försvarsmässigt mot betydligt tuffare motstånd, mot djupledshotande Schweiz och Holland?

Pia Sundhage och Lisa Dahlkvist såg tecken som tyder på det: hög effektiv press, stark organisation, ett lag som låg kompakt och spelare som hade koll på sina positioner.

Tendenserna finns där, men det fanns också två situationer där Nilla Fischer var nära att hamna fel.

För att testa försvaret på allvar hade ett starkare motstånd varit att föredra  i genrepet.

En stund efter att Sverige avslutat sin match höll Norge jämna takter med starka Frankrike. Det krävdes en Louisa Nécib-straff för att avgöra till Les Bleues fördel. Norges knappa förlust mot just ett stark motstånd kom dagarna efter lagets säkra 6-0-seger mot Rumänien.

Ska inte förblindas

Tillbaka i den norska truppen är Caroline Graham Hansen, en spelare som är bra en mot en och har bra fart under fötterna och mittfältsgeneralen Ingvild Stensland, som slitit med en knäskada sedan sommaren 2014 (!).

Ser vi på Sveriges andra kommande motståndare har Schweiz gjort 20 mål på sina fyra EM-kvalmatcher i höst.

Holland i sin tur slog Japan med 3-1 i november och i måndags vann laget över Danmark för andra gången på några dagar.

OS-kvalet kommer att bli en utmaning för Sverige, vi ska inte förblindas och tro annat.

Men efter kvällens insats i Göteborg finns hopp och konkreta detaljer som gör att det ser ljusare ut.