”Aldrig någon vänskapsmatch mellan oss”

Av: 

TT

Publicerad:

FOTBOLL

USA:s nya förbundskapten hade velat börja mot en enklare motståndare.

För Sverige är det tvärtom perfekt att få avsluta landslagsåret mot de amerikanska världsmästarna.

– Det är den här matchen som jag önskade att vi skulle ha fått som sista match i VM, säger Kosovare Asllani inför nattens fotbollslandskamp.

Sverige fick möta USA i sommarens fotbolls-VM i Frankrike. Men gruppspelsmatchen blev ingen riktig värdemätare då båda lagen var klara för avancemang och Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson valde att vila många ordinarie spelare.

När Sverige sedan förlorade semifinalen mot Nederländerna försvann chansen att ge den blivande världsmästaren en match i finalen. I natt får svenskorna en ny chans i årets sista landskamp, i Columbus, Ohio.

– Om vi bara hade fått möta USA en gång till så vet jag att vi definitivt hade kunnat vinna mot dem. Det är andra omständigheter nu, men det ändrar inte det faktumet att båda lagen vill vinna. Det är aldrig någon vänskapsmatch mellan oss, säger mittfältaren Kosovare Asllani inför matchen.

Kosovare Asllani.
Foto: BILDBYRÅN
Kosovare Asllani.

Stjärnor saknas

Båda lagen får klara sig utan flera tongivande spelare. I Sverige saknas till exempel Caroline Seger, Linda Sembrant, Fridolina Rolfö, Nilla Fischer och Amanda Ilestedt och USA:s två största stjärnor är inte heller med då Alex Morgan är gravid och Megan Rapinoe har en skadekänning.

Matchen är ändå viktig, säger de svenska spelarna. Bland annat eftersom det är ett tillfälle att inför OS nästa år se var man står mot ett av världens bästa landslag.

– Man har chans att se vad man behöver jobba på fram till OS. Det vore fantastiskt med ett bra resultat, och vi kommer att göra allt för det, men matchbilden är det mest intressanta. Hur lyckas vi skada världsmästarna och hur blir matchbilden? säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

"Har varit magiskt"

Oavsett hur det går kan Sverige se tillbaka på ett landslagsår som har överträffat alla förväntningar, med sommarens VM-brons som självklar höjdpunkt.

– Det var inte många som trodde att vi skulle göra ett så bra VM. Samtidigt hade vi en väldigt stor tro på oss själva, som faktiskt började på förra Fotbollsgalan, där vi kom överens om att vi skulle ta guld. Det gjorde vi inte och därför känner jag mig besviken. Men vi överträffade väldigt många förväntningar, säger målvakten Hedvig Lindahl.

– Det har varit magiskt, det har varit ett otroligt häftigt år och ett år som jag aldrig kommer att glömma. Det var ett VM där vi presterade otroligt bra som lag och sedan en fantastisk start på EM-kvalet. Jag hoppas att vi kan avsluta året med en riktigt bra match, säger Magdalena Eriksson.

För USA är det årets näst sista landskamp, men också den första med en ny förbundskapten. Nordmakedoniern Vlatko Andonovski har ersatt guldtränaren Jill Ellis och ser fram emot nattens match, även om han inte hade velat inleda mot just Sverige.

– Vi vet att Sverige har ett av de mest organiserade och disciplinerade landslagen i världen. Det har de visat tidigare och det kommer att bli en bra värdemätare för oss. Jag hade gärna haft en lite lättare motståndare i min första landskamp men det som är bra är att de kommer att avslöja alla våra svagheter och på så sätt ge oss möjlighet att jobba på de sakerna, säger Vlatko Andonovski.

USA-Sverige börjar 01.30 natten mot fredag och sänds i CMore Fotboll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.