Sjögran: ”Väldigt svagt av förbundet”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Therese Sjögran fostrades i Veberöds AIF.

Hon reagerar mot behandlingen av Julle.

Nu ryter hon ifrån mot klubben – och svenska fotbollförbundet.

– Förbundet vågar inte ta ställning. De agerar väldigt svagt, säger landslagslegendaren.

När Julle var åtta år gammal fick han inte längre spela med sitt fotbollslag. Han är en kille född med en tjejs kropp och då fann föreningen Veberöds AIF det olämpligt att han spelade med pojkar. TV4:s Kalla Fakta har granskat fallet och reaktionerna har varit kraftiga i Fotbollssverige.

”Man kan inte annat än skämmas”

Sportbladet har talat med Therese Sjögran, flest fotbollslandskamper i Sveriges historia, som fostrades i Veberöds AIF. Hon har tagit illa vid sig av historien.

– Det är klart att det gjorde ont att läsa om det här. Särskilt när man själv kommer från klubben Veberöd. Man kan ju inte annat än skämmas. Hur kan de göra så här mot ett barn? Det är bara ett barn.

”Jag spelade med killar”

Sjögran berättar om sin egen tid i föreningen.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

– Jag kom till Veberöd som elvaåring. Jag fick spela med killar vilket jag förespråkar att många fler ska göra. Det gav mig så mycket. Det känns som att föreningen tagit beslutet för att Julle identifierar sig själv som kille, även om hon föddes med en tjejs kropp. Men det måste ju vara en icke-fråga. Kön borde inte spela någon roll. Veberöds gör verkligen otroligt fel i den här frågan.

”Förbundet agerar svagt”

Förbundet skjuter ifrån sig frågan och hänvisar allt till den enskilda föreningen. Det gör Sjögran besviken.

– Det är så synd att förbundet inte vågar ta ställning. Det är konstigt att de inte kan klara av en fråga som är väldigt självklar i mina ögon. De agerar väldigt svagt.

Sjögran har själv ingen kontakt med sin gamla klubb, men är glad över att många reagerat.

– Det är en tydlig signal. Vad är problemet med att Julle vill spela fotboll med pojkar? Jag är glad av att det ändå löste sig på bästa sätt för Julle och att han hittade en ny klubb.

1 av 3
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.