Vann VM med Italien – döms nu till fängelse

Iaquinta: ”Jag har inte gjort någonting”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ANDREW MEDICHINI / TT

FOTBOLL

När Italien tog VM-guld 2006 var Vicenzo Iaquinta med i truppen.

Nu döms den tidigare anfallaren till två års fängelse för vapenbrott.

– De har förstört mitt liv trots att jag inte har gjort någonting, säger Iaquinta enligt Football Italia.

I en omfattande rättegång mot den italienska maffian ”Ndrangheta”, där över 140 personer stod åtalade, har Vicenzo Iaquinta dömts till fängelse. Åklagaren yrkade på sex års fängelse för samröre med maffian samt vapenbrott, men Iaquinta döms bara för det sistnämnda.

Påföljden blir två års för den tidigare anfallaren – som blev världsmästare med Italien 2006. Ärendet har dock inte passerat alla instanser ännu och innan dess anses han inte vara skyldig enligt italiensk lag, skriver Football Italia.

Nekar till brott

Den tidigare Juventus-spelaren pratade med reportrar utanför rättssalen och påstod då att han är helt oskyldig.

– De har förstört mitt liv trots att jag inte har gjort någonting. Jag har lidit som en hund i fyra år, precis som min familj och mina barn, utan att ens ha gjort någonting, säger Vicenzo Iaquinta enligt Football Italia, och fortsätter:

– De fann mig skyldig för att jag är kalabrier, men jag vann ett världsmästerskap. Rättvisa kommer att skipas för oss, i dag förkunnades en dom utan rättgång.

Pappan fick 19 år

– Jag köpte vapen för framtiden, till när jag slutade spela fotboll. Jag gillade att gå till skjutbanan när jag var hemma, sade Vicenzo Iaquinta under rättegången i maj.

Samtidigt som den tidigare anfallaren frias för samröre med maffian fälls hans pappa, Giuseppe Iaquinta, på samma punkt och döms till 19 års fängelse. På grund av sina kopplingar till maffian förbjöds pappan från att ha vapen år 2012, men ska sedan ha fått vapen överlämnade till sig från sin son.

Efter sju säsonger i Udinese och fem säsonger i Juventus avslutade Vicenzo Iaquinta karriären 2013.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.