Thorén: Historiens främsta EM

Uppdaterad 2020-10-28 | Publicerad 2020-10-27

GÖTEBORG. Ett firande känns så futtigt när fansen inte får vara med.

Därför tar vi sats så vi alla förstår: sommaren 2022 kommer historiens främsta EM att genomföras och Sverige ska vara med.

Nu har Peter Gerhardsson ett och ett halvt år på sig att klä det här laget i en ännu modernare, ännu vackrare och mer stilenlig dress utan att för den skull välja bort klassiska Segerinslag.

Minns ni heta fotbollssommaren i Frankrike? När damfotbollen sprängde gränser, när tittarsiffrorna slog i höjden, när den fartfyllda fotbollen hamnade i centrum.

Kan ni föreställa er sommaren 2022 i England? Nä, inte jag heller. Med den utveckling ligaspelet och storklubbarnas intresse och stöd (ekonomiskt, symboliskt, konkret) haft i fotbollens hemland kommer det att vara en dröm för alla som älskar fotboll.

Peter Gerhardsson tror att mästerskapet kommer att blir större än VM i Frankrike och då blir det stort. Utvecklingen springer så snabbt, snöbollen är i rullning och går inte att stoppa.

Fler och fler spelare med akademibakgrund och gedigen utbildning bildar stommar i landslag som är både fysiska, snabba och tekniska.

På Gamla Ullevis matta firade svenska spelare biljetten till firmafesten. Det blev rätt avskalat som all sport ändå blir i covidtider. Spelare som bar varandra på ryggarna, spelare som bankade på ett segerplakat och som fotade sig själva för att föreviga ögonblicket.

Utan publik blev firandet fattigt. Det är en verklighet som vi lever och fansen har sällan varit mer saknade.

Blev aldrig spännande

Sommaren 2022 hoppas vi – av miljoner anledningar – att pandemin har lagt sig. Att vi kan uppleva ett mästerskap med fansen sjungandes längs gatorna, kramandes på läktarna, med barn och föräldrar som tar sig till Englands mäktiga arenor för att se framtidens fotboll.

Hur den kommer att se ut med svenska ögon återstår att se.

Peter Gerhardsson och Magnus Wikman är på en resa med sitt lag. De har format om ett djupledslöpande, rakt lag till ett spelande lag som hanterar såväl höga som låga försvar.

Det kan tyckas banalt när Caroline Seger talar om spel på rätt fot. Grunder för vilken fotbollsspelare som helst, men som i fart i all sin enkelhet är oerhört effektivt.

Passningsspelet krossade Islands drömmar. De hann inte komma in i press och deras fysiska styrkor kom aldrig till sin rätt.

Rysaren mot Island blev aldrig spännande. Eller jo, första kvarten.

Sverige visade initialt sina intentioner. Flytta boll snabbt, undvika att komma in i närkamperna. Spelvändningar och snabba bollar efter få tillslag i djupet för att hota bakom Islands backlinje och för att dra isär lagdelarna.

Men efter sju pigga minuter kom Islands första inkast och det blev farligt direkt. Sveinis Jane Jonsdóttir kastade långt och bollen låg och dansade fritt på stråna i straffområdet innan en svensk spelare lyckades ge den en knuff därifrån.

Ytterligare isländska framfarter ställde frågetecken till det svenska försvarsspelet, men Hanna Glas och Magdalena Eriksson ställde sin backlinje rätt.

Lyfts ur gropen

Valet av Jennifer Falk i mål innebar en stadga och trygghet som saknades på Island senast.

Och med den säkerheten defensivt kunde Sverige sakta jobba sig in i matchen.

När Sofia Jakobsson, som skjutit vitt och brett, kom påpassligt i straffområdet vid en isländsk bjudning blev det 1–0.

Men höjdpunkten levererade Olivia Schough när hon fick en drömträff i andra halvlek. Hon kände aldrig hur bollen lämnade foten, så fin var träffen.

29-åringens resa tillbaka in i den trupp och startelva som hon stått utanför är på många sätt talande för detta landslag. Spelarna vill vara med, spelarna vill tillhöra en grupp som vuxit och som fotbollsmässigt tekniskt och taktiskt hängt med i utvecklingen.

Att Sverige spelar mästerskap är sedan gammalt. Hur Sverige presterar i mästerskap är en färskvara.

Under Peter Gerhardssons ledning har ett spelmässigt ganska sargat lag lyfts upp ur gropen. Men för att EM 2022 i England även ska bli en svensk fest gäller det att inte ligga på latsidan.

Svenska spelare i utländska proffsklubbar är ett måste, en utveckling i damallsvenskan ett krav. EM kan bli mästerskapet då Rosengårds unga talang Hanna Bennison får sitt stora internationella genombrott.

Det kan likaväl bli ytterligare ett mästerskap som lagkapten Caroline Seger tar sitt lag i en fast hand och visar var skåpet ska stå.

Många klagar på Caroline Seger, säger hon är långsam, styr och ställer och har sin bästa tid bakom sig.

Kom igen efter EM 2022, tänker jag. Peter Gerhardssons lag blir modernt, men stöd av en veteran.