Matchstraff för Joel Lundqvist

Försvaras efteråt: ”Kan inte göra något”

Av: Andreas Käck, Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Först satte han sitt 200:e mål i Frölunda-tröjan.

23 sekunder senare fick Joel Lundqvist matchstraff för checking to the head på Malmös Jens Olsson.

– Jag ska fullfölja en situation och han stannar upp och hoppar undan. Ska jag på en halv sekund hinna avbryta tacklingen då? Det går inte, säger Lundqvist.

Frölunda körde över Malmö på hemmais.

Men fokus hamnade på Joel Lundqvist.

Halvvägs in i den tredje perioden satte han 6-1 (!) till Frölunda med vad som var hans 200:e fullträff i klubben. Men bara 23 sekunder senare fick samme Lundqvist matchstraff för att ha träffat Malmös Jens Olsson i ansiktet med axeln.

Försvaras av experterna

Malmös Emil Sylvegård blev rasande och började veva mot Lundqvist, men efter att ha sett repriserna väljer C Mores experter att försvara Frölundas veteran.

– Det är en olycklig situation. Jag lider med Olsson som blir groggy och tvingas kliva av, men det handlar också lite om att kunna ”ta tacklingar”; att man spänner emot med kroppen och är förberedd på att bli tacklad. Här är det som att Olsson försöker hoppa undan och då tar träffen på hakspetsen, säger Johan Tornberg.

Foto: CMore/Bildbyrån

Niklas Wikegård håller med:

– Det blir en diskussion om ansvaret hos den som delar ut tacklingen, men också hos den som tar emot den. Joel är en väldigt schyst, hård tacklare. Jag kan inte räkna upp så många fula tacklingar han gjort de senaste åren och det där är i mina ögon inget försök till en ful tackling, säger han.

”Kan inte göra något”

Lundqvist fick följa resten av matchen från omklädningsrummet. Men var oförstående till matchstraffet.

– Han ser att jag kommer och båda går in för att tackla. Jag ser att han spänner upp kroppen för att tackla. Men stannar sen upp. Jag åker rakt fram, det känns knappt som att jag träffar honom. Det är inte så att jag ändrar åkriktningen på något sätt, utan jag åker rätt fram, och så blir det att han mer eller mindre ska undvika smällen. Det blir en väldigt konstig situation.

Han riskerar avstängning om domarna skriver upp straffet till rent matchstraff.

– Men det tycker jag inte at jag behöver vara rädd för. Men det är inte jag som dömer det. Men det är en rak åkväg och båda borde se att det blir en närkampssituation.

Malmö-tränaren Peter Andersson:

– Han träffar honom i huvudet. Det är det jag kan säga. Men jag behöver se reprisen fler gånger.

Emil Sylvegård gillade inte tacklingen.

– Vad jag ser så tar den i huvudet. Domarna får avgöra det, men jag tycker den tar i huvudet och jag står upp för mina lagkamrater. Jag har väl inte mycket mer att säga där.

Jens Olsson var inte tillgänglig för media. Peter Andersson hälsade att han ”är groggy och har rejäl huvudvärk”.

 
GÅ 2 FÖR 1 på SHL – Läs mer här
 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!