Då klev Ottawabacken Fredrik Claesson, 24, fram mot Washington, ett av ligans just nu vassaste lag.

Fredrik Claesson

Under rookiesäsongen i fjol blev det två assist på 16 matcher.

I nattens match mot Washington fördubblade Claesson sin totala poängskörd i världens bästa hockeyliga.

Och han gjorde det på drygt fyra minuter.

24-åringen var delaktig i Ottawas första mål för kvällen som Chris Kelly tryckte in i boxplay, mindre än två minuter in i matchen.

Sedan, bara minuter senare, smällde Claesson iväg ett skott från blå som Bobby Ryan fick klubban på och kunde styra in.

Svenskarnas sviter över

I andra perioden skulle Zach Smith göra även 3–0 till hemmalaget – vilket till sist blev slutresultatet.

Capitals lyckades inte få hål på Mike Condon i Ottawakassen och för Caps stekheta svenskar André Burakovsky och Nicklas Bäckström innebar förlusten slutet på respektives poängsvit.

Burakovsky stannar på sex matcher i rad med poäng och för ”Bäckis” tog sviten slut efter tio matcher.

Ett annat lag med framträdande svenskar som gick på pumpen under natten var Detroit.

Laget förlorade borta mot Boston med 3–4 på övertid.

Kapten Henrik Zetterberg noterades för två assist och även Niklas Kronwall och Gustav Nyquist fick varsitt passningspoäng i matchen.

Carey Price vann sin första seger på fyra matcher när Montreal besegrade Calgary med 5–1.

Starkt bidragande till segern var ryske Alexander Radulov som stod för två mål.