Djurgården föll mot AIK efter omdiskuterad situation

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK vann SDHL-premiären på Hovet mot Djurgården med 2–0.

Samtidigt undrar säkert Djurgårdsspelarna om fredagskvällen hade kunnat utveckla sig annorlunda om det fanns målkameror.

– Jag är säker på att den var över, säger Josefine Jakobsen om ”kvitteringspucken” som aldrig dömdes vara just en kvitteringspuck.

AIK:s målvakt Meeri Räisänen och Lisa Johansson jublar efter derbysegern.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
AIK:s målvakt Meeri Räisänen och Lisa Johansson jublar efter derbysegern.

Det var AIK:s landslagsstjärna Lisa Johansson som såg till att inleda målskyttet när SDHL-säsongen rivstartade med ett Stockholmsderby på Hovet mellan Djurgården och AIK.

Efter att tidigare i matchen fått se ett frilägesförsök bli räddat av Dif-målvakten Lovisa Berndtsson så lyckades Johansson ta revansch när hon fick ett nytt gyllene läge knappa kvarten in på första perioden – denna gång från en snävare vinkel.

– Jag får en bra passning och känner att jag kommer lite ur vinkel. Men jag försöker mest bara hitta den lilla luckan vid huvudet som jag vet att målvakten ofta har svårt att täppa till, säger Johansson.

Och hon hittade den.

– Det är lite tur att den går in, men jag vill bara få in pucken mot mål, säger 27-åringen från Nybro om sitt 1–0-mål.

Mål eller inte?

Djurgårdsspelarna trodde i slutet av perioden att de hade hittat en kvittering. Åtminstone var Josefine Jakobsen redo att börja fira mål efter en stökig situation framför AIK-kassen.

Men målsignalen från domarteamet uteblev.

Reprisbilderna i C More:s sändning gjorde det heller inte enklare att avgörra huruvida pucken verkligen var över mållinjen eller inte bland all målgårdstrafik.

Josefine Jakobsen var i alla fall säker på sin sak.

– Jag tyckte det var mål. Jag stod precis där. Det var inte mycket. Men jag är säker på att den var över. Men det är så det är ibland, säger danskan, som ändå har förståelse för att den närmaste domaren inte såg det från sin position.

– Det är en tråkig situation. Men det är så det är ibland.

Videodomare i SDHL? Hade det varit något?

– Absolut. Ligan blir bättre och bättre år för år. Därför tycker jag det är en sak man kan ta med framöver.

Tog kål på ”derbyspöke”

I stället för en kvittering kom en utökad AIK-ledning i inledningen av tredjeperioden efter en mållös mellanakt genom en påpasslig Erica Udén Johansson.

Lägg därtill att Meeri Räisänen var omutlig i AIK-kassen med flertalet kvalificerade räddningar. Vilket renderade i att hon till slut fick en hållen nolla i premiären.

Men kanske framförallt till den första derbysegern mot Djurgården sedan januari 2017 och en bruten svit på åtta raka derbysegrar för Dif.

– Det var skitviktigt. Speciellt för självförtroendet. Vi hade en tung start förra året och vi vet hur det känns att starta tungt. Sedan är det alltid viktigt att vinna derbyn. Så det är otroligt skönt just nu, säger Lisa Johansson.

Foto: Bildbyrån
Publicerad:

LÄS VIDARE