Världsmästaren gör regidebut på Solvalla

Publicerad:
Uppdaterad:
Twister Bi gör debut för Timo Nurmos på Solvalla i kväll.
Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild
Twister Bi gör debut för Timo Nurmos på Solvalla i kväll.

TRAV

Twister Bi gör i kväll comeback - vilket även är tävlingsdebut för sin nya tränare Timo Nurmos.

Hur är läget med fjolårets världsmästare och stallets övriga armada av stjärnhästar?

– Det är alltid bättre om du ringer efter loppet, säger Timo Nurmos

Det var en mycket omtalad flytt i somras, när stjärnhästen och fjolårets vinnare av VM-loppet, Twister Bi kom till Timo Nurmos från Jerry Riordan. Nu fyra månader senare, har han tränat på enligt Nurmos koncept hemma på Jordanstorp säteri utanför Stockholm.

– Han har tränat på som vanligt, med vårt träningsupplägg. Vi har jobbat för att få hästen mentalt starkare och ett bättre självförtroende. Det känns som att han har blivit starkare men ändå kan han slappna av.

”Lite speciell häst”

Stall Timo Nurmos tog med Twister Bi in till Solvalla för ett par veckor sedan och körde ett snabbjobb, vilket inte är en vanlig rutin hos succètränaren.

– Vi körde ett snabbjobb på Solvalla, samtliga var mycket nöjda. Det är en lite speciell häst och vi ville se hur han fungerar när han kommer ut på tävlingsbanan. 

Loppet ikväll är enligt Timo Nurmos ett test vart han står både mentalt och formmässigt.

Vad är planerna efter loppet ikväll?

– Vi kollar hur han presterar i kväll och hur han tar loppet. Det finns lopp både i Sverige och i Frankrike. Han känns bra i träningen och det är få hästar med i loppet ikväll, han har chans att vinna.

”Inget spikat upplägg”

Hur är läget med Readly Express? 

– Det går som planerat, han styrketränar här hemma på gården. Det är i slutet av januari som han ska vara i toppform, självklart, men vi har inget spikat upplägg fram tills dess. Det finns lopp till han nästan varje vecka i Sverige och även i Frankrike. Det viktigaste är att han får förbereda sig optimalt inför januari.

Nästa stjärna på Timo Nurmos träningslista är Viliam, som i senaste starten, Europaderbyt, sprang in knappt två miljoner kronor. 

– Han har varit tre och en halv vecka på Menhammar stuteri och varit aktiv i avelsarbete. Viliam kommer inte starta något mer i år utan får vila upp sig till nästa säsong. Vi har inga planer på Franrike i dagsläget, det är stort intresse för han i aveln vilket är mycket roligt.

Övriga chanser ikväll på V65?

– Alla mina tre hästar startar med vinstchans i kväll.

CHARLIE HEDSTAD

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!