Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Unga tjejer oftare utsatta för våld i relation: ”De flesta är yngre än 18 år”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

De som är mest utsatta för våld i nära relation är unga kvinnor.

Nästan var femte ung kvinna är drabbad, visar siffror från Brå.

– Om du misstänker att någon ung i din närhet är i en relation där de utsätts så våga fråga, säger Susanne Krutrök Åfors på Ungarelationer.se.

Chatten Ungarelationer.se vänder sig specifikt till unga människor i syfte att stötta utsatta och motverka relationsvåld.

– Vi tar emot både den som blir utsatt, den som har utsatt någon och oroliga kompisar, berättar Susanne Krutrök Åfors från Stockholm.

Hon är en av ett 40-tal volontärer som bemannar den chatt som är det centrala i stödet på ungarelationer.se. De har öppet varje kväll året runt mellan klockan 20 och klockan 22 på kvällen. Alla som är mellan 15 och 20 år och har erfarenhet av våld i nära relation är välkomna att höra av sig dit. Och man får vara anonym.

– De allra flesta som hör av sig är tjejer, oftast yngre än 18, som blir utsatta av en pojkvän eller annan typ av partner. Många som kommer in har aldrig berättat om det här tidigare.

Susanne förklarar att den våldsamma relationen eskalerar och oftast inte börjar direkt med våld utan med ”något ganska litet” som smyger sig på.

– Det är inte så att den som utövar våldet börjar med att slå, för då skulle ju antagligen inga tjejer och kvinnor stanna kvar i relationen. Det kanske börjar med att man pratar väldigt nedsättande, kallar sin partner för ”hora”, ”värdelös”. Sådana saker.

Det kan också handla om ett osunt kontrollbehov, att partnern tycker sig behöva veta hela tiden var flickvännen är.

– Du måste svara på sms och om du inte svarar fort nog kanske du blir straffad för det. Personen vill inte att du ska träffa dina vänner, blir väldigt svartsjuk då och vill kontrollera och begränsa. Det är oftast så det börjar. Sedan kan det med tiden eskalera och bli både sexuellt och fysiskt våld.

Susanne Krutrök Åfors är volontär på ungarelationer.se.

Lika grovt våld som i vuxna relationer

Under tiden som våldet sakta eskalerar, pågår också det psykiska våldet. Den som utsätts vänjer sig och till slut blir våldet en del av vardagen.

– För oss människor ligger det nära tillhands att försöka förstå det som händer och då börjar vi leta svaret hos oss själva. Är det jag som gör något fel? Hur kan jag ändra mig så han slutar.

Susanne konstaterar att offret aldrig kan ändra på sig så att förövaren slutar slå.

– Utan det är han själv, eftersom det då oftast är en kille.

När våldet eskalerar i den unga relationen, kan det ofta vara lika grovt och allvarligt som i en vuxens relation.

– Och det är det läskiga, för det tror vi ju inte. Vi ser ju framför oss när vi pratar om våld i nära relation att det är en vuxen kvinna och en vuxen man. Men den mannen börjar ju inte ett beteende med makt, kontroll och våld plötsligt mitt i livet utan det har ju grundlagts långt tidigare, säger Susanne.

Saknar ofta insikt

Statistik från Brå visar att unga kvinnor är mer utsatta för våld i nära relation än vad äldre kvinnor är. I åldern 16 till 24 år uppger 18 procent – nästan var femte person – att de någon gång utsatts för systematiska kränkningar eller förödmjukelser, försök till inskränkning av deras frihet, hot, trakasserier, misshandel eller sexualbrott av en nuvarande eller före detta partner.

Siffran är högre bland tjejer: 21 procent av tjejerna har utsatts för psykiskt våld, jämfört med 12 procent av killarna. Vad gäller fysiskt våld var siffran 13 procent för tjejerna och 5 procent för killarna.

Det händer att förövare hör av sig i chatten och vill prata om sitt beteende.

– De som kommer till oss har ändå förstått att vad de gör är fel och kanske har en vilja att förändras. Och då handlar det väldigt mycket om att stötta dem i den viljan att förändras. Men jag tror att de flesta inte riktigt har den insikten och dem skulle vi behöva nå ut till.

Behövs fler insatser

Susanne har i drygt två år ställt upp som volontär i chatten ungarelationer.se som sedan starten haft 7 300 chattsamtal. Chatten är en del av stiftelsen 1000 Möjligheters verksamhet som verkar för ett jämställt samhälle utan våld.

Till vardags arbetar Susanne som kommunikationskonsult, har man och två tonårsdöttrar. Hennes engagemang började med en föreläsning med Mikis Kanakaris från 1000 Möjligheter på barnens skola.

– Då kände jag att jag måste göra någonting. Så jag googlade upp Mikis och då var de på gång med att starta den här chatten och rekryterade volontärer och jag hade turen att komma med.

För Susanne är det en gåva att få vara volontär.

– Det här är tid som jag annars hade använt till att se på Netflix. Istället är jag där och får möta de här helt fantastiska unga människorna och kanske göra skillnad i deras liv. Det ger mer än det tar!

Susanne efterlyser större insatser från andra delar av samhället för att komma tillrätta med problemen med våld i nära relation bland unga.

– Från skolan, hälso- och sjukvård och rättsväsendet. Att man fångar upp dem här tidigt så så sätt dels kan stoppa dem från att utsätta den de utsätter i dag men också för att hindra att fler drabbas.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjälp kvinnojourerna att rädda liv – skänk din gåva här

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Svenska hjältar

Civilkurage

Relationer

Unga vuxna

Relationsvåld

Sexualbrott