”Så lyckas vi få bort hatet från nätet”

Mina Dennerts förening #jagärhär har över 72 000 medlemmar

Uppdaterad 2017-07-29 | Publicerad 2017-06-18

GÖTEBORG. Mina Dennert tröttnade på hat och elaka påhopp i debatterna på nätet.

Hon startade Facebookgruppen #jagärhär, som har växt explosionsartat till över 72 000 medlemmar.

– Det är fantastiskt – vi har lyckats få bort en massa hat.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Drar du dig för att gå in och säga din åsikt i en debatt på nätet för att du tror att du ska drabbas av hat och trakasserier? Numera finns drygt 72 000 personer som är beredda att hoppa in och ge dig stöd.

Allas lika värde

Journalisten Mina Dennert, 41, kunde inte ana vad hon drog i gång när hon började spåna med sina kompisar om att försöka få en mer respektfull ton i debatterna. Från några få vänner ökade antalet i gruppen till tiotusentals i rask takt i höstas.

Gruppen står för att inkludera alla i samhället – helt enkelt allas lika värde oavsett kön, etnicitet eller annat. Nu fyller #jagärhär ett år.

– Vilken kraft det finns i det här! Vi har städat upp i ganska många kommentatorsfält vid det här laget, säger Mina Dennert när vi träffas i hennes hemstad Göteborg.

Mina Dennert tycker att det är viktigt att göra sin röst hörd.

– Vi vill helt enkelt mobilisera majoriteten – till exempel om en högerextrem ger sig på en enskild person så ska inte den behöva ta det ensam. Då finns vi andra där runtomkring.

Henrik Schyffert tackar

En som hyllat #jagärhär är Henrik Schyffert, som fått stöd när han uttalat sig mot rasism. I ett Facebookinlägg skrev han: ”Att vakna i morse och läsa allt ert stöd och kärlek gjorde mig helt skakad.” ”Ni gör jätteskillnad här.”

Gruppen har numera två administratörer varje dag. De och de övriga medlemmarna ser dagligen var det dyker upp arga attacker och hat i kommentatorsfälten – både hos etablerade medier som dagstidningar och i andra grupper. Då är det dags att gripa in med en aktion.

– Vi vill ha ett debattklimat med respekt, fritt från näthat. En del etablerade medier skämdes när vi började gå in i kommentarsfälten, och sedan blev de bättre på att moderera inläggen, berättar Mina.

Vad är målet när #jagärhär går in i en debatt?

– Det handlar inte om att läxa upp någon, utan om att vara respektfull och lugna ner tonläget. För mig personligen är det viktigt att ta plats och synas. Om någon tycker att jag är dum får den väl göra det. Det är inte bara de som är jätteaggressiva och experterna som ska göra sina röster hörda. Vi andra har också rätt att delta i samtalet. Där vill vi föregå med gott exempel och svara emot på ett bra sätt.

Man behöver faktiskt inte vara professor i genusfrågor för att vara för jämställdhet, säger Mina Dennert.

Behöver inte vara expert

Mina Dennert tror att många drar sig för att gå in och säga sin mening för att de är rädda att inte ha tillräckligt med kunskap i ryggen.

– Många känner sig oroliga och vill säga ”rätt” saker, annars låter de hellre bli. De känner sig obetydliga. Men man behöver faktiskt inte vara professor i genusfrågor för att vara för jämställdhet, säger Mina och skrattar.

Hon hoppas att de här tankarna ska sprida sig även utanför nätet, till allt från fikarum till släktmiddagar – att våga säga sin mening.

Vad får ni för reaktioner när ni går in och tycker till?

– Mycket olika. I hatgrupper kan svaret bli att ”Jag hoppas att du blir våldtagen”. På mer etablerade sajter har det hänt att folk ångrar sig och ber om ursäkt.

Får du aldrig lust att ge upp när du ser näthatet?

– Nej, jag är van. Med mitt muslimska utseende har jag blivit hatad hela livet. Dessutom är jag kvinna och säger vad jag tycker – det gör mig till en måltavla för folk som försöker skrämmas, säger Mina som är adopterad och uppväxt i Sverige.

– Jag kan inte sluta att engagera mig, samtidigt som det förstås är väldigt tröttsamt ibland.

Start för föreläsningar

#jagärhär växer och växer. Nu arbetar Mina Dennert heltid med den ideella föreningen som bland annat driver facebookgruppen. Den har tagit steget från nätet även till andra verksamheter, som föreläsningar, opinionsbildning och temaveckor.