Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Margaux Dietz: "Var väldigt tufft att prata om övergreppet"

Publicerad:

SVENSKA HJÄLTAR

Den svenska bloggaren och Youtube-profilen Marguax Dietz har nyligen fyllt 30 och är aktuell med såväl en ny barnbok och som medlem i Svenska Hjältars jury.

Själv har hon två privata hjältar hon vill lyfta fram lite extra – sin mormor och morfar.

– Jag tycker många av mina egna vänner är stora hjältar men såklart är mamma en stor hjälte och så mormor och morfar, speciellt morfar, säger Margaux Dietz.

Hennes morfar Theodoris Dietz har tidigare berättat på Margaux Youtubekanal om sina upplevelser under andra världskriget som bröt ut när han skulle fylla 14 år.

– De levde ju under andra världskriget och gömde sina vänner under golvet med den risken för sig själva att bli straffade för det så det är för mig faktiskt riktiga hjältar, berättar Margaux.

Berättade om sexuella övergrepp

Margaux Dietz ser det som en ära att få vara med i Svenska hjältar-juryn.

– Att få vara med i svenska hjältar juryn är en ära och jag är så glad att få vara med i år igen. De här diskussionerna som vi har tillsammans är så givande och det är fantastiskt att få vara med och bestämma vem som ska få bli en hjälte.

Förra året stod Margaux på scenen och delade med sig av svåra personliga upplevelser. Det var med tårar i ögonen hon för första gången högt berättade om det sexuella övergrepp hon varit med om – för att hjälpa andra.

– Det var väldigt tufft att ställa sig upp och prata om att man själv har varit utsatt för ett sexuellt övergrepp och först trodde jag absolut inte att jag skulle klara det. Bara minuterna där innan kände jag ”nej, det här känns för jobbigt”.

”Det är fantastiskt att få vara med och bestämma vem som ska få bli en hjälte”, säger Margaux Dietz.
Foto: lotte fernvall
”Det är fantastiskt att få vara med och bestämma vem som ska få bli en hjälte”, säger Margaux Dietz.

Modigt att dela med sig

Även om det var svårt att tala högt om det som hände hennes själv, menar hon att det var väl värt det. Framför allt om det kan hjälpa någon annan att återhämta sig efter ett sexuellt övergrepp.

– Och all den feedbacken jag har fått efter det och att det faktiskt har hjälpt väldigt många gör ju att jag absolut tycker att det var värt det även om det är svårt. Och oftast om det är så svårt, kanske det också är väldigt bra att dela med sig.

För mig låter det ganska modigt. Är du modig?

– Jag tycker nog att jag är ganska modig men i det här fallet så har jag varit alldeles för feg. Men nu känner jag att jag verkligen i och med att jag var modig också kan bearbeta det som hände bättre själv.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.