Polisen får låsa fast lagbrytare

Uppdaterad 2015-02-19 | Publicerad 2014-11-27

Nu kan polis och tull låsa fast förare som bryter mot lagen

Polis och tull får ett nytt vapen mot fuskande förare.

Från 1 mars har de möjlighet att låsa fast fordon som bryter mot lagen.

– En viktig signal för dem som tror att i Sverige är det bara att köra på, säger Leif Pettersson (S) i Riksdagens Trafikutskott.

Lagen som i onsdags röstades igenom i Riksdagens Trafikutskott ger Polismyndigheten och Tullverket rätt att låsa fast ett fordons hjul genom så kallad klampning i väntan att böter betalas eller fordonsbrister åtgärdas.

Gäller både tull och polis

Den nya lagen som träder i kraft 1 mars nästa år riktar sig främst mot yrkestrafikanter då klampningen tillåts som åtgärd för att säkra verkställighet av sanktionsavgift eller om föraren brutit mot yrkestrafiklagstifningen.

Lagen ger också polis och tull rätt att klampa fordon i syfte att hindra trafik med fordon eller förare som utgör fara för trafiksäkerheten. Det kan vara brister i kör- och vilotiderna, arbetsförhållanden vid vissa internationella transporter eller om fordonets skick utgör en påtaglig fara för trafiksäkerheten och fordonets fortsatta färd har hindrats enligt fordonslagen och trafikförordningen.

Kan också gälla personbilar

Hur själva klampningen ska gå till tekniskt är ännu inte fastställt, men polis- och tulltjänstemännen får genom lagen rätt att visitera föraren och beslagta fordonsnycklar, frakthandlingar och registreringsskyltar.

Personbilar kan dock också omfattas av lagen, om föraren eller fordonet bryter mot bestämmelserna.

– Lagen är kopplat mot vissa bestämmelser, men om personbilar bryter mot dessa så omfattas även de, säger Anna Blomdal vid Trafikutskottet till Motorista.

När lagen införs nästa år tillåter den dock enbart att fordonen klampas i maximalt 24 timmar, men det finns önskemål om att tidsfristen förlängs. Därför uppmanar Trafikutskottet regeringen att utreda det, samt om enskilda poliser och tulltjänstemän ska kunna besluta om klampning.

Följ ämnen i artikeln