Fråga barnläkaren: Jonas F Ludvigsson svarar på läsarfrågor

Ställ din fråga om barns hälsa

Uppdaterad 2020-11-17 | Publicerad 2020-10-13

Jonas F Ludvigsson, barnläkare, kommer svara på läsares frågor som barns hälsa.

FRÅGA BARNLÄKAREN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om barnsjukdomar och ditt barns hälsa till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Jonas F Ludvigsson har svarat. Han kommer att svara cirka var tredje vecka.

Aftonbladet Family drar igång ”Fråga barnläkaren” där barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson, 51, kommer att svara på läsarfrågor om barns hälsa.

Berätta, vem är du?

– Jag är barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet. Privat så är jag fotbollstränare, numera bland annat för min yngsta son; jag har tränat barn- och ungdomslag i 17 år. Det tar mycket av min tid.

Hur länge har du arbetat som barnläkare och hur kommer det sig att du valde yrket?

– Jag har har arbetat på barnkliniken i Örebro sedan 1998. Men jag har arbetet som barnläkare i 22 år så jag har precis ”passerat halvtid” eftersom jag planerar att jobba i 40 år. Sen tror jag det är dags för pension!

– Jag blev inspirerad av min pappa som också är barnläkare, jag fick en känsla av att det var ett spännande, meningsfullt och intressant yrke. När jag var tolv år ville jag dock bli fotbollsproffs i England, och när jag var 14 år ville jag bli det i Tyskland. Jag var 16 år när jag bestämde jag mig att bli barnläkare, ett år var jag även inne på att bli journalist men jag ändrade mig. 

Är jobbet som du tänkt dig att det skulle vara? 

– Det är ett otroligt intressant och meningsfullt arbete, jag skulle gjort samma val idag.

Vad brinner du för mest i ditt jobb?

– Där jag jobbar har vi barn som kan vara väldigt sjuka. Att lyckas ställa en diagnos på barn, att göra så att de blir friska och göra så att de får ett bättre liv känns oerhört motiverande.

– Jag jobbar med alla typer av sjukdomar. En vanlig dag tar jag hand om barn som har lunginflammation, diabetes, cancer, epilepsi, maginfluensa eller hjärnskada. Mitt jobb är oerhört brett. Det gör att man ständigt ställs inför utmaningar. Ibland kan ett barn ha flera olika problem samtidigt, då kan det vara svårt att ställa en diagnos – det tycker jag är en stor utmaning. 

Vad är det svåraste du stött på under ditt arbete som barnläkare och vad är det bästa?

– Det svåraste är när barn dör, det har hänt ett antal gånger när jag jobbat. Det kommer man aldrig över. Rent intellektuellt är det svårast när barn kommer in som är jättesjuka, ibland medvetslösa – och ingen vet vad som ligger bakom. Att ta hand om så svårt sjuka barn kan vara ganska stressande. Speciellt om de inte andas. Då måste vi i vården göra rätt grejer väldigt snabbt vilket är en utmaning. Det är sällan barn blir så svårt sjuka, men varje gång man går jour vet man att det kan hända. Eller att det föds ett livlöst barn på förlossningen och som man måste återuppliva. 

– Det bästa är när man träffar barn som varit väldigt svårt sjuka, men sedan blivit friska.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!