Mejla

Nina Campioni

En kvinna får göra hur många aborter hon vill

Campioni: Den här gången kan vi inte bara skylla på vita äldre män

Nina Campioni skriver om hur yngre personer reagerade på Biana Ingrossos abort.
Nina Campioni skriver om hur yngre personer reagerade på Biana Ingrossos abort.

FAMILY

En kvinnas fria sexualitet är lika läskig nu som då.

Och konservatismen kryper ner i åldrarna.

Hur många aborter får en kvinna göra innan det blir för många? Hur många får en kvinna ligga med innan det blir för många? Det finns bara två rimliga svar på dessa frågor. Den ena är: så många som hon själv vill. Och den andra är: det ska väl du skita i? Men alltför många i det här landet verkar tro att man har mandat att lägga sig i en sådan väldigt privat ensak? Det sveper en enorm konservativ tsunami över oss just nu och jag blir både förkrossad och förbannad samtidigt.

Det började med att vi alla kollade på tv-serien the Handmaid’s Tale och vi tänkte “åh gode gud, tack och lov att vi aldrig kommer hamna i det där läskiga sci-fi-scenariot”, sen såg vi säsong två och så började USA hålla på och begränsa kvinnans kropp igen och vi tänkte “åh gode Buddha, tack och lov att vi inte är som USA”. Sen såg vi säsong tre och så började Polen hålla på och begränsa kvinnans kropp igen och vi tänkte “åh gode Allah, tack och lov så kommer det aldrig hända här”. Just nu håller man på att spela in säsong fyra och allt jag kan tänka är bara “åh gode vem som helst, gör så att det slutar!”. 

Efter att Bianca Ingrosso öppnat upp om sina egna erfarenheter i sin egna tv-serie så ser vi plötsligt ett Gilead i vartenda kommentarsfält. Våra konservativa ledare (Commanders?) går plötsligt “hem i stugorna” och blir till och med influencers. En kvinna som inte är ren och rättar sig i ledet är en hora, slampa, ovärdig. Men vänta nu? Så var det ju när jag gick i högstadiet också! Och var det inte så även på Kristina från Dufvemålas tid? Och banne mig om det inte var så även när Eva träffade den där Adam i paradiset? Och kvinnans sexualitet har varit hatad ända sedan dess. Så även ifall vi någonstans trodde att vi kommit längre i den här delen av världen så har vi bara lurat oss själva. Det hatas på lika hårt nu som förr. En kvinnas fria sexualitet är lika läskig nu som då och konservatismen har gått ner i åldrarna. För den här gången kan vi inte lika enkelt skylla på de vita äldre männen som annars alltid, ibland rätteligen, får skulden för det mesta.  För det är inte Janne Karlsson, 67 år, storbonde med makt över en hel by som är den som drar igång drevet kring kvinnor som gillar sex i dag. Janne har väl inget intresse av vad Bianca Ingrosso gör eller inte gör? Nej, den som fördömer, pekar finger och skriker elaka ord nu är Sanna, 22 år, Anton, 16 år, Moa 27 år, Samir 19 år. Det är unga, det är freaking kids, från alla bakgrunder.

Unga, som ska älska och bli älskade tillbaka, som ska springa ut på gatorna och berätta för världen om vikten av frihet och allas rätt att leva sina egna liv precis som man själv vill leva dem. Och det är hjärtskärande nog, väldigt många unga kvinnor. Kvinnor som dagen innan de skrev en hatkommentar på Biancas instagram postade ett vackert citat om systerskap som fick många likes. För systerskap är en flott sak att snacka om men svårt att leva upp till. Speciellt när avundsjukan mot en framgångsrik influencer blir för stor, speciellt när en hel värld i århundraden lyckats med det manipulerande och systematiska kvinnohatet. Det djupa hat som gör att till och med kvinnor och unga tjejer hatar sig själva och sina medsystrar. För att vi lärt oss att det är det vi ska göra. För vi har lärt oss att vi inte är värda mer. För vi har lärt oss att vi inte har rätt till ett sexuellt liv utan att bli ifrågasatta eller bli kallad hora. Jag tänker på poeten Nayyirah Waheeds berömda citat “Alla kvinnor i mig är trötta” och jag trodde, i min enfald, att vi kommit längre. Snälla, Sverige, snälla världen och snälla alla unga kvinnor, motbevisa mig – säg att vi kommit längre? 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Lindex

Av: 

Nina Campioni

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Abort

Bianca Ingrosso

MER OM FAMILY

Vuxna människor tror att allt är sant på sociala medier – nu skärper vi oss

CAMPIONI: Hej du pappa – tar du ditt ansvar hemma?

Linda, 36, blev tvåbarnsmamma på egen hand: En obeskrivlig lycka

CAMPIONI: Naturlig skönhet är inte botox, fillers och nya bröst

Influencerns video är ett hån mot mammors kroppar

Susanne, 44, genomgick abort efter lång kamp: Allt bara rämnade för mig

CAMPIONI: Vi måste tjata på barnen om att det är viktigt att röra på sig

NINA CAMPIONI: Det är okej att inte vara perfekt

Mitt missfall tog fyra månader – när ska kvinnors hälsa tas på allvar?

”Vill ha ett tredje barn – men är plötsligt rädd”

Färre barn föds med Downs syndrom i Sverige: ”Det känns sorgligt och tråkigt”

Fyrabarnspappan Andreas gick in i väggen

Familjen hyllas för sin coronasäkra restaurang: ”Underbart i dessa tider”

CAMPIONI: En riktig pappa ska finnas där i alla lägen – inte bara när det är kul

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

”Kan man ha sex i samma rum som barnet sover i?”

Därför är det viktigt att ge barn veckopeng

Louise förlöste sin egen syster i hallen – när hon själv var gravid

Här är Familys experter – ger svar på dina frågor

Erikas hjärtevärmande julkalender till dottern: ”Barn och ungdomar behöver bli sedda mer”

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Victor, 4, kan få hjärnskador av fel kost: ”Det är en allvarlig sjukdom som inte syns”

Robert, 41, behöver en donator för att överleva: ”Som fyrbarnsförälder får man inte dö”

Corona har gjort mig till en svartsjuk singel