Spädbarn

presenteras av

Stor brist på bröstmjölksersättning i USA – föräldrar slår larm

Därför är det brist

Uppdaterad 2022-05-16 | Publicerad 2022-05-15

Hyllorna gapar tomma.

Mammor och pappor korsar delstater, och söker desperat i sociala medier och på nätet, efter ersättning till sina spädbarn.

– Hur ska vi kunna mata våra barn? säger en mamma.

På sociala medier vittnar föräldrar i USA om butikshyllor som gapar tomma på modersmjölksersättning. Vissa har korsat delstater för att få tag på ersättning till sina barn eller betalat överpriser på försäljningssajter. Särskilt drabbade är spädbarn med allergier eller medicinska behov då dessa produkter är svårare att hitta, skriver tidningen Time.

Låt oss prata om bristen på modersmjölksersättningen som plågar USA just nu, för fler behöver vara medvetna om det.

Du går till din lokala affär och du tror att du kommer att hitta den ersättning ditt barn behöver. Men nej. Hyllorna står tomma. Och då finns det barn som inte kan äta vilken ersättning som helst som står på hyllan.

Det finns ingen butik inom tre timmars avstånd från mig som har ersättning. Vad ska vi göra? Hur ska vi kunna mata våra barn?”, säger mamman Kayzie Weedman i en viral Tiktok-video.

Orsakerna bakom bristen

Mer än 40 procent av modersmjölksersättningen är slut i butikslager runt om i landet. Krisen har byggts upp under månader. Orsakerna är bland annat inflation, fortsatta störningar i leveranskedjan på grund av covid-19, och kriget i Ukraina med sanktioner som följd, enligt tidningen Time.

En annan stor orsak är att ett av landets största producenter av modersmjölksersättning, Abbot Nutrition, tvingades stänga en av deras största fabriker och återkalla produkter. Detta på grund av att myndigheter upptäckte föroreningsproblem i fabriken. Det ledde till att fyra barn insjuknade, varav två av dem dog, efter att ha ätit ersättning.

Bristen har gjort att flera livsmedelsbutiker och apotek måste begränsa hur mycket varje kund får köpa vid varje tillfälle.

– Det här är ett problem och det kommer inte att försvinna under de närmaste månaderna, säger Steven Abrams, barnläkare vid University of Texas, till AP.

Han, och amerikanska myndigheter avråder föräldrar att göra egen ersättning då barnet inte får i sig rätt näring.

I torsdags uttalade sig Vita huset om bristen, President Joe Biden säger att de ska vidta åtgärder. Bland annat uppmanar man delstater att utöka tillgången till ersättning för de familjer som är med i WIC – federala näringsprogrammet för kvinnor, spädbarn och barn. Dessutom ska man öka importen, skriver The Hill.

Så ser det ut i Sverige

Enligt Mats Johansson, avdelningschef för Krisberedskap och civilt försvar på Livsmedelsverket, har att de inte fått några signaler om brist på modersmjölkersättning i Sverige.

Långa köer till att få tag i ersättning till sina barn.

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.