Kraftig ökning av stjärtfluss: ”Kan ge feber, smärta och klåda”

Publicerad 2023-10-02

Stjärtfluss ökar nu kraftigt bland barn.

Sjukdomen kan även drabba underlivet och orsaka snippfluss.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin, uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.

– Man behöver vara noga med handhygienen, inte minst i samband med blöjbyten, säger han.

Antalet fall av sjukdomsfall som orsakas av A-streptokocker ökar just nu, inte minst fall av stjärtfluss hos yngre barn. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin, säger att det är viktigt att vara noga med handhygienen för att förebygga smitta.

– Stjärtfluss kan orsaka ett försämrat allmäntillstånd med feber, smärta och klåda. Men det beror också på hur gammal barnet är, småbarn kan inte berätta om sina besvär men då kan man märka det genom att barnet inte äter ordentligt och får feber, säger han.

Enligt statistik från Region Stockholm, som SVT Södertälje har tagit del av, har antalet drabbade i stjärtfluss fram till september i år mer än fördubblats jämfört med hela 2022 i regionen.

Vad beror smittökningen på?

– Under pandemin såg vi väldigt lite grupp A streptokockinfektioner, man hade inte mycket kontakt med andra. Nu ser vi en ökning av vissa infektioner och det beror troligtvis också på att immuniteten mot streptokocker och många andra smittämnen är sämre nu jämfört med innan pandemin.

Streptokockinfektioner kan även orsaka allvarliga sjukdomar som blodförgiftning. Dock brukar det komma som en separat infektion och inte i samband med att man har stjärtfluss, förklarar Gisslén. Men stjärtfluss kan leda till besvär i underlivet, även kallat snippfluss.

– Infektionen sitter ofta runt ändtarmsöppningen men kan också drabba i underlivet, det gäller både pojkar och flickor. Man ser oftast en välavgränsad rodnad runt ändtarmen, flickor får ibland flytningar och pojkar kan få rodnad och svullnad av ollonet.

Gisslén säger att föräldrar inte behöver vara oroliga på grund av ökningen men man bör vara uppmärksam. Stjärtfluss behandlas med antibiotika och därför är det viktigt att söka vård om man misstänker smitta.

Hur smittsamt är det?

– Det kan vara smittsamt med streptokockinfektioner. Flera personer kan smittas i familjen, en kanske får halsfluss och en annan får stjärtfluss. Infektionen smittar genom närkontakt, det är inget som flyger omkring i luften.

Kan vuxna smittas av stjärtfluss?

– Vuxna kan absolut smittas också genom närkontakt. Men vuxna får sällan stjärtfluss, utan drabbas oftare av halsfluss eller andra hudinfektioner, man kan också bära på grupp A streptokocker utan att få några symptom alls.

MER OM FAMILY