Cluttercore är beviset på att mänskligheten är tappad

Inredningstrenden får mig att tappa tilltron till vår egna ras

Nina Campioni skriver om inredningstrenden cluttercore.

Cluttercore tar nu över sociala medier – men kan du visa mig en enda barnfamilj som har problem med att få sängen att se obäddad ut?

Jag har äntligen hittat det! Beviset på att mänskligheten är helt jäkla tappad. Och om så inte hela mänskligheten så åtminstone vår bortskämda del av världen. Vad pratar jag om då? Jo, cluttercore!

Har du inte hört talas om det – bra. Då kan du bortse från min ovan förolämpning. Okej, så cluttercore är en ny inredningstrend som i huvudsak går ut på att inreda sig hem med så mycket grejer (clutter) som möjligt. Tänk dig en gammal antikaffär som man går in i och typ måste huka sig eller gå sidledes för att inte stöta ner dyra saker på golvet. Det är själva essensen av cluttercore.

 

I den bästa av världar en mysig trend, ombonad, rustik och härlig. I den sämsta av världar se tv-serien Horders. Vi snackar alltså organisationsproffset Marie Kondos absoluta mardröm. Här ska vi behålla exakt allt, även om det inte “brings you joy” som Kondo hade sagt.  Trenden i sig är väl kanske inget att haka upp sig på. Jag är själv mycket mer av en “clutter” än en “ljust och fräscht” typ av person så tanken och känslan av mer mys, mindre sterilt är jag helt med på. Det är när inredningsmagasinen och trendexperterna börjar ge sig på ämnet som det börjar bli läskigt. 

För plötsligt kan man läsa, helt oironiskt, om hur man kan bädda sin säng så att den ser lagom stökig ut med en enkel så-gör-du-guide. Obs den är bäddad – men den ser obäddad ut! Tadaa. Eller tipsen om att gå upp på vinden och ta ner sånt du lagt undan eftersom du inte ville ha det framme från början. Och du, det gör inget om de är trasiga, bara placera ut dem lite här och där. Eller varför inte gå till din förut så tjusigt organiserade bokhylla och dra ut lite böcker, lägg dem i ordning, kanske kan en eller två böcker ligga uppvikta som om det är någon som precis läst dem men inte orkat sätta tillbaka dem? Organiserad oreda är ledorden.

 

Ja, ni hör ju. Och kanske förstår ni nu varför jag känner rädsla och mindre tilltro till vår egna ras. Alltså mänskligheten. För är vi verkligen så ängsliga att vi behöver hjälp att bädda sängen obäddad så vet jag inte om jag vill vara med i samma lag längre.

Jag vet inte hur ni har det hemma, men visa mig en enda barnfamilj som har problem med att få sängen att se obäddad ut? I vår familj är det sällan ett problem att få till cluttret om en säger så.

 

Cluttercore tar nu över sociala medier. Trenden sprider sig som en löpeld och folk delar med sig av sina #cluttercore-bilder. Folk är trötta på att våra hem ska efterlikna museum och inte kännas ombonade och mysiga. Under pandemin har allt fler känt behov av att “kokonga” sig, att omge sig med saker man älskar och liksom gosa in sig i allt. Skapa ett hem som känns tryggt. Och i slutändan känns det ju dessutom hållbart – att älska det man äger och använda det i stället för att göra sig av med saker som känns lite otrendiga just nu och sen köpa nytt så låter vi allt ligga framme och njuta av dem ändå.

Så ja, varför inte? Cluttercore må vara en sund trend men jag sätter upp ett varningens finger för de obäddade bäddade sängarna!

 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

LÄS VIDARE