De flesta behöver inte ett glas vin för att klara av barnen

Att posera med alkohol slutade att vara tufft redan i tonåren

Nina Campioni skriver om den amerikanska trenden där mammor stoltserar med alkohol, men tror inte att trenden kommer få fäste bland småbarnsföräldrar överlag.

Det har blivit trendigt på sociala medier att stoltsera med ett glas vin och oja sig över sina barn.

Men hur många småbarnsföräldrar sysslar med sådant, egentligen?

“Mommy needs a glass of wine”-humorn stör mig. Inte så mycket för att den skulle vara skadlig utan för att den är så töntig. Som att det är coolt att dricka. Som att den förutsätter att man som mamma inte klarar av livet utan vin och att man som mamma är ensam i sin kamp.

Visst, det är väldigt amerikanskt. Det är där humorn härstammar ifrån och kanske kan man förstå att “mamma behöver ett glas vin” med tanke på hur familjelivets jämställdhet står till där borta.

 

Okej, jag backar bandet lite. På senare tid har det, som Rebecka Åhlund i Amelia påpekar, blivit trendigt att oja sig över sina barn och lite lätt stoltsera med ett glas vin och “höhöh”-a med sina mammavänner om hur jobbigt mammalivet är – så pass jobbigt att man måste dricka vin för att klara dagen. Från amerikanskt håll har vi sett allt från t-shirts där det står tryckt “Is it wine o´clock yet?” på en gravid kvinnas kropp till Claire Dunphy i ”Modern Family” som knappt är med i en endaste scen utan ett glas i handen.

Enda skillnaden från fördomen om en “riktig” alkoholist är att det sker på ett elegant och mysigt vis. Det är inga blackouts, det är inga alkoholrelaterade utbrott, det är ingen misär. Att dricka alkohol mitt på dagen innebär inte i det här narrativet att man har problem med spriten utan att man är lyckad – man har inte bara hus, barn, partner, jobb, slimmad kropp och pengar – man klarar också av att njuta av livets goda när helst man önskar.

 

A post shared by Fitness~Mom Life~Motivation (@keepupwith_kristen)

Som vi vet så kommer allt amerikanskt även hit förr eller senare och nu fylls våra flöden av vinluncher och insta-captions som “Låt en mamma få vina lite (smiley)”. Och rädslan kommer som ett brev på posten. Hjälp, nu ska alla mammor bli alkoholister också. Hur ska det gå? De har ju redan så mycket på deras scheman. De ska göra karriär, ta hand om familjen, vara snygga, ha ett levande sexliv och helst både laga fantastisk mat och odla tjusiga blommor i sin perfekta trädgård. Kan inte papporna göra något?

 

Men jag har faktiskt svårt att tro att trenden med att stoltsera med sitt drickande egentligen får fäste i vårt beteende. För det första, hur många småbarnsföräldrar har en chans att sitta på en uteservering utan barn och dricka rosé ostört i solskenet mitt i veckan?

För det andra kanske ett glas vin till lunchen händer, men är inte det också det perfekta tillfället att ta ett glas på? Inga barn i närheten och den lilla berusning som man kanske känner försvinner lagom till hämtning. Kanske ens chef skulle tycka annorlunda men det låter jag vara osagt.

Och för det tredje är det inte särskilt ofta det ställs till med middagar och fest efter att man fått barn (eller är det jag som inte blir bjuden?) – såvida en inte befinner sig inom Stockholms medier- och influencerkrets. Och det är väl egentligen bara de som postar de där bilderna från första början?

 

Jag tror helt enkelt att gemene man och kvinna har lite för mycket att göra för att låta sig påverkas av den här otroligt infantila trenden. Jag tror också de flesta föräldrar inte alls behöver “ett glas vin för att klara av barnen” utan i själv verket trivs i föräldrarollen och älskar att hänga med sina barn. Och eftersom alla småbarnsföräldrar prioriterar sömn så ofta det finns tillfälle så tror jag risken för att gå igång på den här trenden fullt ut är liten – det är faktiskt alldeles för jobbigt att vara bakis. Och också, att posera med alkohol som en cool accessoar slutade ju faktiskt att vara tufft redan i tonåren.

LÄS VIDARE