Spädbarn

presenteras av

Platt och sned skalle hos barn: Så förebygger du skallasymmetri

Ökning av antal barn med platt eller sned huvudform

Sedan 90-talet har antalet barn med platt eller sned skalle ökat dramatiskt i Sverige.

Det finns en förklaring till detta – och metoder för att motverka åkomman.

– Man kan få väldig snabb effekt, säger fysioterapeuten Anna Öhman.

Under första levnadsåret växer barnets skalle snabbt och skallens ben är mjuka och formbara. Om barnet ligger i samma ställning, kan det finnas en risk att barnet utvecklar platt bakhuvud eller sned huvudform, även kallat lägesbetingad skallasymmetri.

Sedan mitten av 90-talet har antalet barn med lägesbetingad skallasymmetri ökat drastiskt – från 0,3 procent till ungefär 46 procent, om man även räknar de med mild asymmetri. Detta enligt fysioterapeuten Anna Öhman, som har doktorerat inom pediatrik med inriktning mot torticollis, där också skallasymmetri och motorik ingick.

Anna Öhman, fysioterapeut som har doktorerat inom pediatrik med inriktning mot torticollis, där också skallasymmetri och motorik ingick.
Anna Öhman, fysioterapeut som har doktorerat inom pediatrik med inriktning mot torticollis, där också skallasymmetri och motorik ingick.

Det finns dock en naturlig förklaring till ökningen, något även GP skrivit om.

– Under mitten av 90-talet ändrade Socialstyrelsen riktlinjerna för hur spädbarn ska sova, i stället för att sova på mage skulle de nu sova på rygg. Det finns ingen tvekan om att det var rätt beslut då det har minskat antal fall av spädbarnsdöd till mer än hälften, säger Anna Öhman.

Vad kan leda till platt skalle?

  • Att barnet ligger ensidigt

Om barnet ligger i samma läge med huvudet kan det orsaka platt eller sned skalle. Ligger barnet exempelvis med huvudet på höger sida kommer den högra sidan bli platt. Och ligger barnet med blicken uppåt kommer baksidan att bli platt.

– Det är lite vanligare bland pojkar att drabbas av skallasymmetri, troligen på grund av att de har större och tyngre huvuden. Sedan är det vanligare att huvudet blir platt på höger sida.

  • Babyskydd som stol

– Det är bra att babyskydd finns men man ska inte använda de utanför bilen. Man kan se att en platt eller sned huvudform hos barn ser förvärras efter att barnet suttit ett tag i ett babyskydd.

  • Har torticollis

Torticollis är ofta medfödd åkomma som innebär att barnet har en felställning av huvudet. Barn med torticollis har en sned hals främst på grund av obalans i muskulaturen, de är starkare i ena sidan. Det gör att barnet håller huvudet åt ett håll, vilket ökar risken för att drabbas av skallasymmetri.

Barn som ligger för ensidigt med huvudet riskerar att få platt eller sned skalle, även kallat lägesbetingad skallasymmetri. Men det finns sätt att motverka och förebygga det.
Barn som ligger för ensidigt med huvudet riskerar att få platt eller sned skalle, även kallat lägesbetingad skallasymmetri. Men det finns sätt att motverka och förebygga det.

Vilka risker finns för barnen med platt skalle?

Enligt Anna Öhman finns det ingen evidens för att skallasymmetri ska vara farligt för någon. Men påtaglig skallasymmetri kan leda till kosmetiska problem, det vill säga att ansiktsformen förändras, eller att cykelhjälmen inte sitter optimalt på, vilket kan vara osäkert.

– En mild asymmetri ger inga bekymmer i framtiden. Skillnaderna syns mindre när huvudet växer. I dag är det normalt att vissa har lite plattare huvuden.

Med det sagt är det ändå viktigt att hålla koll på sitt barns huvud, och att man vidtar åtgärder om man märker att det börjar bli platt eller snett.

– Det är något att ta på allvar. Det går att förebygga och få det bättre, mild asymmetri kan försvinna helt om man åtgärdar det i tid. Men det måste inte vara perfekt för att vara okej.

Så motverkar du platt skalle hos ditt barn

Det finns sätt att motverka skallasymmetri, och att åtgärda åkomman.

– De första månaderna kan man få väldig snabb effekt, då skallen växer mycket snabbt och är formbar. Sedan växer skallen långsammare men är fortfarande formbar till cirka tolv månaders ålder. En patient fick en förbättring på 8,5 mm på sex dagar. Efter tolv månader kan dock man inte räkna med en förbättring, huvudet växer inte lika snabbt längre och barnen får allt mer en egen vilja.

  • Håll koll på hur bebisen ligger

Titta på hur de ligger, har de en favoritsida? Hjälp barnet att ligga varierat. Under uppsikt kan barnet ligga på sidan.

  • Ligg på magen eller sitt upp

I vaket tillstånd kan bebisen ligga på magen eller sitta upp för att avlasta huvudet.

  • Funkar specialkuddar?

Enligt Anna Öhman finns en kudde vid namn Mimos som kan vara ett komplement, men den avlastar inte till hundra procent. Det finns även andra kuddar som säljs på marknaden, som är tunna med ett grunt hål. Men det är tveksamt om de har någon effekt.

– Om man lägger barnet på kudden och känner huvudet igenom kuddens baksida så är det inte sannolikt att den gör någon skillnad.

  • Kontakta vården

Ta kontakt med BVC om du misstänker att ditt barn har skallasymmetri. Där kan du få råd på hur du ska gå till väga. Dessutom kan de remittera dig vidare till specialist.

  • Använd inte babyskydd eller babysitter mer än nödvändigt
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.