FRÅGA MIA ”Dags att bli säker i mig själv”

Publicerad 2015-05-19

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på mia.wellness@aftonbladet.se. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.
 

Hej Mia! Jag har ett problem – när jag är med andra människor får jag negativa tankar om mig själv.

Det är som att jag hela tiden är väldigt medveten om vad jag tänker och jag kan inte slappna av. Jag tänker att ”de tycker säkert att jag är konstig, tråkig, dum”. Och när jag ska berätta någonting jag har varit med om tappar jag tråden eller hakar upp mig för jag tänker för mycket på att jag inte berättar det roligt nog eller att det är ointressant.

Jag tycker om mig själv på riktigt när jag bara kan slappna av och vara mig själv, men det kan jag nästan bara med min sambo och familj. Det värsta är att jag tror att min osäkerhet lyser igenom och verkligen gör att jag blir ”konstig” och inte mitt rätta jag. Jag har svårt att träffa vänner, vilket jag behöver för jag har flytt­at till en stad där jag inte känner någon sen innan. Vi umgås mest med min sambos vänner. Jag vet inte hur jag ska komma ur min bubbla av negativa självbilder. Jag tror att det sitt­er kvar från min barndom, jag var retad och hade få vänner. Hur ska jag inse att andra kan gilla mig?

MVH Malin

SVAR: Hej Malin! Livet är tyvärr ofta smärtsamt och barn kan vara väldigt elaka och inser inte alltid konsekvenserna av sitt agerande. Därför vill jag råda dig att boka tid hos en terapeut/psykolog för att få hjälp med att bearbeta att du blivit illa behandlad.

Samtidigt skulle jag vilja passa på att prata lite om hur självcentrerade vi människor ofta är. Jag är övertygad om att de allra flesta som läser din fråga kan känna igen sig lite grann i det du beskriver. Jag gör det definitivt och blev påmind om hur mycket enklare mitt liv är i dag när det inte längre är så.

Jag har som tur är sluppit ha så extremt negativa tankar om mig själv, men visst känner jag igen både negativa tankar och den konstanta fixeringen vid vad andra tycker och tänker om just mig. Var jag svettig i arm­hålan var jag övertygad om att precis alla såg och brydde sig om det. Satt jag ner så höll jag in mina volanger så att ingen skulle se hur tjock jag egentligen var. Hade jag varit på ett möte så ältade jag varje ord jag sagt om och om igen. Många gånger har jag tänkt att det är lika bra jag säger upp mig och flyttar till en annan stad, ett annat land eftersom jag sagt så korkade saker att jag garanterat skämt ut mig för all framtid.

Men till slut insåg jag att det var väldigt sällan andra tänkte på mig på det sätt jag trodde, till slut insåg jag att de allra flesta var upptagna med att älta det de själva hade sagt, sin egen armhåla. Det visade sig i stället att när jag började dela med mig om hur jag tänkte så kände and­ra igen sig. När jag tog mod till mig och berättade om misstag jag gjort så insåg jag att jag fick fler vänner än när jag hela tiden försökte anstränga mig för att vara så bra som möjligt.

Numera föreläser jag som en del i mitt yrke och få saker är så uppskattade som när jag bjuder på mina egna tillkortakommanden. Människor älskar när jag delar med mig av mina volanger och så har det gått ett helt liv när jag försökt dölja att de bor runt min mage.

Så vad har jag då gjort för att få detta mycket enklare förhållningssätt till såväl mig själv som livet? Jag började träna upp min inre trygghet och fortsatte med att lära mig konsten att leda mig själv såväl i tanken som i livet. Om metoder för personligt ledarskap har jag skrivit flera böcker men förenklat kan man säga att det är bra att starta med normer och värderingar – vad är rätt och viktigt för dig? Vad behöver du göra, och vad gör du inte för att leva som du lär?

För mig är ett exempel att arbeta en viss del ideellt. Gör jag det fylls mitt må bra-konto på och jag blir mer närvarande i mötet med andra. Det är även klokt att lära sig metoder för att i alla situationer, relationer och konflikter både se och ta ansvar för vår egen del. Många av oss lägger mer tid på att fokusera på vad andra gör fel.

Att ha metoder för daglig reflektering är väldigt klokt och stärker också den inre trygg­heten. Själv svarar jag på fyra frågor varje kväll innan jag går och lägger mig: Vad var mindre bra? Vad var bra? Vad är jag glad för? Vad behöver jag hjälp med för morgondagen? På så sätt tar vi ansvar för vår utveckling, vi drar lärdom av misstag, uppmärksammar de framsteg

vi gör. Det arbetet gör att vi blir tryggare och tryggare och i takt med det släpper de självcentrerade tankarna på oss själva – hur konstigt det än kan låta. Egenarbetet gör att vi inte längre behöv­er älta och då blir vi även bättre lyssnare. När vi är trygga i oss själva drivs vi av lust i stället för rädslan för att inte vara omtyckta och rädslan för att göra eller vara fel.

Så får du inre trygghet

 Välj att en dag agera som att du var trygg i dig själv. Träna på att prata och röra dig som en självsäker person. Ansträng dig för att endast tänka tankar som om du gillade dig själv. Intala dig själv att de du möter gillar dig för den du är.

 Välj att en dag studera hur andra är och vad de gör – utan att jämföra med dig själv. Hur rör de sig? Hur pratar de? Vilken är skillnaden mellan de trygga och de otrygga? Hur reagerar de när de svarar fel på en fråga eller blir missförstådda?

 Välj att en dag skriva ner precis allt du kan komma på som är positivt med dig själv. Tveka inte, utan gör listan så lång du bara kan! Gör även en lista där du skriver ner allt positivt som du hittills har gjort i ditt liv.

Följ ämnen i artikeln