Fredrik Reinfeldt – vår käre ledare

Åsa Linderborg.

Strax före jul hade både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet hela uppslag om den käre ledaren. De hade anlitat objektiva experter, som skulle bedöma om den käre ledaren hade varit bra, och det visade sig att han hade varit jättebra.

Det är nåt sovjetiskt över medias förhållande till Fredrik Reinfeldt. Plötsligt har alla bestämt sig för att han är en "riktig statsman". "Modern", "lyssnande", "ärlig", "handlingskraftig".

Reinfeldt kommer hem från klimathaveriet i Köpenhamn och säger, att han varit så duktig. Det var de andra det var fel på, för de gick inte att samarbeta med. Det där kverulanta självberömmet går medierna på. Reinfeldt har aldrig varit så hyllad nu.

Superlativen är motsägelsefulla. De låga opinionssiffrorna förklaras med att Reinfeldt brustit med att "kommunicera" politiken – som om försämringarna i välfärden är en missuppfattning – samtidigt som han beröms för sin ”tydlighet”. Vanligast är dock att man frikopplar regeringen från Reinfeldt – ledaren ska inte smutsas ner med politik. Därmed spelar medierna med i moderaternas pr-strategi, att skydda statsministern från de impopulära besluten. De får de andra statsråden försvara, så gott de kan.

Att borgerliga medier bygger Reinfeldts monument såsom socialdemokraterna en gång byggde Hjalmar Brantings, är helt i sin ordning. Det är när public service gör samma sak, som den svenska demokratin får allvarliga problem.

Den här veckan satte Mats Knutson, inrikeskommentator på Aktuellt, betyg på regeringen. Reinfeldt får toppsiffror, eftersom han åtnjuter "stor personlig popularitet". Han överträffas bara av Anders Borg, som får betyget 5. Även Jan Björklund prisas, eftersom förändringarna i skolan går med en rasande fart. Det måste strida mot all opartiskhet att public service betygsätter de makthavare man objektivt ska granska – men det förvånar inte att just Mats Knutson faller i korinter över den här regeringen.

Knutson tillhör inte den halvan som förlorat på den ekonomiska krisen. Han har inte drabbats av arbetslöshet och sänkta socialförsäkringar (som Knutson på högerspråk kallar "bidrag"). Med en månadslön på 61 600 kronor kan han köpa sig egna försäkringar i händelse av sjukdom. I dagarna trädde det fjärde jobbskatteavdraget i kraft som gav honom – och mig – ytterligare skattesänkningar. I det genomprivatiserade Nacka åtnjuter hans barn friskolans privilegier.

Klassintresset ljuger aldrig. Inte ens när det förkläs till allmänintresse i SVT.

Det är många journalister som är lyckliga över att ha fått Fredrik Reinfeldt som sin ledare. Inför valet kan vi räkna med många artiklar och kommentarer i ämnet, och kanske även bonusrapporter om att traktorproduktionen överskridit planmålen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.