Världens flöde i prisbelönad dikt

Jörgen Lind fick Sveriges Radios lyrikpris

pristagare Jörgen Lind (född 1966) är verksam i Göteborg.

”För att den fångar världen i ett strömmande flöde som med skärpa och ömhet rör sig mellan det privata och det gemensamma” – så lyder motiveringen för nomineringen av Jörgen Linds diktsamling Vita kommun till Sveriges Radios lyrikpris, en av de fem samlingar som var nominerade. Det var också den göteborgsboende Lind som fick priset och 30 000 kronor. Övriga nominerade, Katarina Frostensons Sånger och formler, Carolina Thorells Jungfrukällorna, Erik Bergqvists Inte är vind och Jila Mossaeds Jag föder rådjuret, fick nöja sig med äran.

Linds Vita kommun är den sista delen i en svit – Rede – om fem samlingar. Denna belönade, avslutande del är en, enda lång svit som rör sig över tid och plats där motsatserna ställs intill varandra utan någon upplösning. Språket, dess förhållande till liv och minne, är några framträdande teman. Liksom främlingskap och kärlek. Det vita går igen, som snö eller valsedlar, väggarnas färg i en institution eller blommornas. Världen enligt Lind flimrar, faller och flödar förbi.

Ett ”djupt existentiellt projekt som skriver fram jaget och samhället i ett lågmält växelspel mellan poesi och prosa”, slutar juryns motivering. Sveriges Radios lyrikpris är bland de äldsta i landet, instiftat 1958. Fram till i år har det tilldelats en lyriker, men från och med nu en enskild diktsamling.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln