Tröst för dig som läser utredningen

Samma dag som kulturutredningen lade fram sitt betänkande presenterade Skuggutredningen sin Parlör, ett ordmanifest som ska bidra till ”ett kulturpolitiskt samtal värt namnet i Sverige”. Den rymmer 183 glosor av skribenter som skiljer sig åt politiskt men förenar sig i insikten att språket är en maktresurs.

Möjlighetshorisont

Den absoluta skärningspunkten mellan vision och verklighet.

? Progallerist

Så kallas en oftast liberal debattör som betraktar alla människor som solitära konsumenter i en jättelik galleria i?stället för som medborgare i ett land.

? Slowfood for thoughts

God konst tar tid. Den tar tid att skapa, den tar tid att ta till sig och den stannar länge i tanken. Tid använd på bästa sätt.

? Smal publik

Ett ord som talar för värdet av att nå en liten, kvalificerad publikgrupp. Exempel: ”Det är fel att säga att NEO ska läggas ned för att den ska få läsare. Den smala publiken har också ett viktigt samhällsvärde.”

? Upplevelseindustri

När marknadskrafterna har tagit konstnärerna som gisslan för att skapa företagsunderhållning i utbyte mot mycket pengar.

Denna stillsamt kluriga men polemiska lilla ordlista rekommenderas som tröst i läspauserna av den kulturutredning som inte ens når upp till kanslihussvenskans standard.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.