Solidaritet är bästa försvaret

Åsa Linderborg:

–?Som dokumentärfilmare är man van vid motstånd, säger Fredrik Gertten. Vi äter motstånd till frukost.

Han har blivit stämd av det amerikanska fruktföretaget Dole för sin film Bananas!* och nu lapar han sol på min balkong med ett lugn som inte ger mig någon ro.

Gertten har arbetat som dokumentärfilmare i 20 år och har bland annat gjort Blådårar, om Malmö FF, tillsammans med sin bror. Han säger att dokumentärfilmen är lidandets genre, men han vill inte göra film för den redan frälsta vänstern, han vill berätta saker som engagerar alla människor.

Bananas!* är en sån film. Den lämnar inte någon oberörd, och jag gissar att den är farligt just därför.

Filmen skildrar den 15 år långa kampen mellan Dole och de nicaraguanska arbetare som blivit sjuka på grund av besprutningsmedlet DBPC. Man får se hur sprinklers fäller vätskan över bananodlingarna, samtidigt som arbetarna barfota går runt med kärror och machetes. Giftet blöter ner deras kläder, sätter sig på huden och fuktar håret. Ingen har berättat, att det som regelbundet fuktar dem, är skadligt. De drabbas av cancer i njurar och prostata, medelåldern ligger på 50 år, men åtalet gäller sterilitet.

De möter sin arbetsgivare i en domstol i Los Angeles och Gertten har filmat denna tandlösa spansktalande Davids kamp mot en Goliat med uråldrig haciendamentalitet.

Hälften av de kärande vann, och Doles tilldömdes ett skadestånd på 2,5 miljoner dollar.

Den rättegången förlorade alltså Dole. Återstår gör den mot Fredrik Gertten och producenten Margareta Jangård. Doles krav är att filmen aldrig ska få visas och att de aldrig ska få uttala sig om Dole.

I USA är åtalet mot Bananas!* en stor fråga, men Dole har landets skickligaste PR-byråer till sin hjälp, som nu bearbetar medierna. Marknadsekonomi och yttrandefrihet är som bekant inte alltid kompatibla, så att Dole framställs som offret i stället för förövaren.

–?Privat säger journalisterna till mig att det är för jävligt det här, men de vågar inte vinkla texterna annat än på Doles egen grundvinkel. I Hollywood vill alla vara radikala, men folk glömmer att när man är kontroversiell finns det alltid någon som inte gillar det man gör. Den insikten smäller till rakt i ansiktet.

Det vore naturligtvis en katastrof för yttrandefriheten om Gertten och Jangård fälls, för vem skulle efter en sån dom våga granska ett storbolag?

–?Bästa försvaret mot det som nu drabbar yttrandefriheten, säger Fredrik, är solidaritet och grävande journalister med medborgarengagemang.

Filmskapare över hela världen ger Gertten och Jangård sitt stöd, men kampen för det fria ordet kostar advokatpengar. Gå in på www.bananasthemovie.com och testa din demokratiska övertygelse.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.