Han har tillåtits sjabbla med elevernas framtid

Thorengruppen har fått många chanser – de unga bara en

Skolmagnaten Raja Thoren har nu sålt hela bolaget.

I tisdags kom beskedet att en av Sveriges största skolkoncerner, Thorengruppen, har sålts. Samma dag berättade SVT att Thoren business school i Stockholm inte längre får ge naturvetenskapsprogrammet – detta efter återkommande kritik från Skolinspektionen. Kritiken var mycket konkret: eleverna fick inte göra de kemilaborationer som ingår i utbildningen.

Det är långt ifrån enda gången Thorengruppens skolor inte gett den utbildning de har lovat. Till exempel i Växjö saknades också lab; vid ett tillfälle fick eleverna i stället göra slime i sitt vanliga klassrum. På en yrkesskola i Malmö utgick all undervisning mellan onsdag och fredag i en månad. SVT räknar upp exempel efter exempel.

 
Faktum är att Thorengruppens skolor funnits på Skolinspektionens radar sen 2010, och många skolor har också – en del efter kritik, andra efter (helt rimliga) svårigheter att rekrytera såväl elever som personal – lagts ned. På grund av alla dessa brister fick de hösten 2022 nej till att starta nya skolor men det rundade de genom att köpa upp redan befintliga verksamheter och kunde på så sätt fortsätta växa. I våras inledde Skolinspektionen en ägar- och ledningsprövning av koncernen, som hade kunnat leda till att den helt förlorade rätten att bedriva skola. Men nu har bolaget, med grundaren Raja Thorén i spetsen, alltså förekommit Skolinspektionen genom att sälja hela konkarongen.

Man kan inte skriva om Thorengruppen utan att nämna att under åren som skolmagnat har Raja Thorén för de vinster han tagit från skolorna grundat ett idrottsförening – SM-guld i innebandy i år, det enda som liknar framgång i den här soppan – och låtit bygga en sportarena i Umeå. Den invigdes för tre år sen men bar sig inte och för några veckor sen köptes den av Umeå kommun för 260 miljoner kronor. Våra skattepengar at work dubbelt upp, grattis grattis.

 
Ändå är det inte skattebetalarna som är de största förlorarna här, utan det är förstås de unga som blivit blåsta på en god utbildning. Det är hjärtskärande att se killarna i SVT:s inslag som gått el- och energiprogrammet hos Thoren men som tror sig inte ens vara anställningsbara med den utbildning de fått. Man får bara en skolgång i livet – och vi som samhälle låter oseriösa skolägare förstöra den, samtidigt som Thorengruppen under 14 års tid fått nya chanser.

Thorengruppens sjabblande med ungas framtid är ändå bara en aspekt av hur illa det svenska skolsystemet fungerar. Bara i närtid har man kunnat läsa om Academedias skamlösa miljonkrav på Södertälje kommun och problemet med glädjebetyg fortsätter att chocka elever och lärare. Skolministern Lotta Edholm utlovar en ”helrenovering” av friskolesystemet men vi kan inte slappna av innan det ligger skarpa förslag på riksdagens bord. Det är ingen överdrift att säga att Sveriges framtid hänger på det.

Naomi Klein om konspirationsteorier, trauma och Israels folkmord

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln