Matpodden som revolutionerat livet

”Margarinet” ska skita i gnällisarna som bara vill ha matlagningstips

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Podden ”Margarinet” görs av Siri Barje och Frida Lund.
Podden ”Margarinet” görs av Siri Barje och Frida Lund.

KULTUR

Först kokar man upp jättemycket vatten och sedan lägger man i potatisen.

Eller: Först lägger man i potatisen och täcker med vatten och sedan kokar man upp vattnet sakta.

Hur var det nu igen?

Tänk att man ska behöva lära sig koka potatis från en podd.
Podden Margarinet är nog den som mer än någon annan har revolutionerat mitt liv.

Den har lärt mig att välja fransk bondost, piffa upp en Keldasoppa och hur man ska bete sig som värdinna (det anses lagom avslappnat att laga färdigt maten när gästerna redan har kommit).
Poddens programledare Siri Barje och Frida Lund kan väl bäst beskrivas som matinfluencers, där Siri är mer av en klassisk tv-kock och Frida bloggar och är på gång med en kokbok.

Mat är ett laddat ämne och debatten om vad vi ska stoppa i käften är full av förstå-sig-påare. Netflix visar dokumentärserien The Game Changers som sägs belägga hur män kan öka sin prestation – ja, även i sängen – med vegankost. Denna brandfackla kan få den mest köttförtjusta karlakarl att lägga om. För när det finns en chans att påverka manligheten i önskad riktning kan till och med män tänka sig att bli djurvänner.

Den kvinnliga delen av befolkningen har sedan länge vetat hur man påverkar kroppen med mat, om generaliseringen tillåts.

Detta är Siri Barje och Frida Lund högst medvetna om. Personligt och med stor omsorg kommer de in på ämnet ätstörningar och lyckas både visa hänsyn och väcka lust och kärlek inför smör, ost och pasta.

Men det är också då Margarinet får som mest skäll i sociala medier. Programledarna har mer än en gång fått höra från lyssnare att de vill ha matlagningstips och inte höra om graviditet och nojor. Dessa lyssnare ska Siri och Frida bara skita i. För faktum är att de balanserar precis rätt mellan basala tips, avancerade kulinariska övningar, barndomens matminnen och personliga reflektioner. Podden är rolig, lättsam och ständigt lärorik.

Jag lägger mina grönsaksskal i en egen skål bredvid skärbrädan, kokar egen tomatsås, längtar efter burrata och kokar förstås potatisen genom att täcka den med vatten och sedan koka upp den sakta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.