Skänk era cd-böcker!

Fler tidningar vill rädda vägkrogsbiblioteken

Slå ett slag för läsningen i hytten.

Förra veckan initierade vi här på Aftonbladet Kultur en kampanj för att rädda vägkrogsbiblioteken, som regeringen vill lägga ner.

Vägkrogsbiblioteken finns på tio orter i landet och tillhandahåller ljudböcker åt bland andra lastbilschaufförer: Man lånar en bok i Håby Motell utanför Uddevalla och lämnar tillbaka den i Brändåsen utanför Örebro. Den som lånar en bok får skriva upp sitt mobilnummer, vilket medför att lastbilschaffisar ibland stämmer träff med varandra på vägen för att växla böcker - och läs/lyssnarerfarenheter - under en fikapaus.

Det här är ett genialt enkelt sätt att sprida litteratur och är en mycket uppskattad verksamhet - som nu alltså hotas.

Vår idé är, att alla ljudböcker som kommer till kulturredaktionerna ska skänkas till vägkrogsbiblioteken, gärna enligt ett faddersystem: vi sörjer för varsitt bibliotek. Uppmaningen har fått gensvar. I Svenska Dagbladet (8 oktober) meddelar Kaj Schueler att de från och med nu ska skicka sina cd-böcker till vägkrogsbiblioteken. Samma dag meddelar Bodil Juggas på Arbetarbladet, att de självklart adopterar ett bibliotek och skickar de ljudböcker de har. De vill ta hand om Tönnebro utanför Söderhamn. Själva har vi paxat Kalix.

Nu väntar vi bara på att Expressen, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Sydsvenska Dagbladet och ett par tidningar till ställer upp för att även "verklighetens folk" ska ha tillgång till kultur på arbetsplatserna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.