Uppmärksamhet – till varje pris

I måndags kväll kom beskedet att Annika Östberg får lämna fängelset i Kalifornien. Några av oss tycker att det var på tiden, att 28 år är ett fullt tillräckligt straff. Andra menar att hon borde få sitta kvar tills hon ruttnar. Och så finns det de som tycker att fängelse är dalt: ”Och om du frågar mig tycker jag hon hade förtjänat en spruta i armen”, skrev till exempel Johan Petreus i går på debattsajten Newsmill .

Uttalandet är intressant, inte för att det illustrerar hur trängd humanismen är, utan för att det testar gränserna för en yttrandefrihetsfundamentalist som jag. Att förespråka dödsstraff är en sak. Att beklaga att myndigheterna i Kalifornien inte avrättade Annika Östberg är något annat.

Om artikeln prövas, skulle nog utslaget bli, att sånt här får man acceptera i den fria debattens namn, och att en så uppmärksammad person får tåla ett och annat. Jag tror jag tycker det är rätt, samtidigt som jag konstaterar att Newsmill inte drar sig för att publicera vad som helst för att skapa uppmärksamhet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.