Olyckligt osolidariskt, Wanja Lundby-Wedin

Wanja Lundby-Wedin.

”Olyckligt”, tyckte Fredrik Reinfeldt om Cecilia Stegö Chilòs licensfiffel. ”Olyckligt och beklagligt”, sa Lars Leijonborg om Folkpartiets dataintrång. ”Olyckligt”, tycker Wanja Lundby-Wedin om det pensionsavtal hon är ansvarig för.

Wanja Lundby-Wedin känner sig lurad av någon, oklart vem. Jag vet inte vad som är mest olyckligt – att LO-basen anser sig förd bakom ljuset eller spelar bakom flötet – men jag minns ett panelsamtal jag deltog i för tre år sedan. Jag ville prata om de höga lönerna inom arbetarrörelsen, att de är en förklaring till avradikaliseringen. Wanja Lundby-Wedin förstod inte alls vad jag var ute efter. Det är inte beklagligt, menade hon, att en fackföreningsledare tjänar flera gånger mer än genomsnittsmedlemmen i LO. Hon upprepade ord som ”ansvar” och ”kompetens” och när jag gick från ABF-huset kändes det som jag lämnade lokalerna på Svenskt Näringsliv.

Det vore ingen olycka om Wanja Lundby-Wedin tvingades avgå, men det kommer säkert inte att ske. Arbetarrörelsen har beklagligt nog inte den traditionen. Att Stig Malm, den röda olyckan, fick foten berodde på att han låg i mångårig fejd med partiledningen. Wanja Lundby-Wedin, däremot, är bästis och bundis med Mona Sahlin, och sådana lojaliteter väger tyngre än solidariteten med klassen och de olycksaliga grundprinciperna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.