”Vuxna behöver också sagor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-02

Succéförfattaren Anna Gavalda älskar lyckliga slut

Anna Gavalda och Stieg Larsson står i en klass för sig i dagens Frankrike.

Bägges böcker säljs i miljonupplagor och omvandlas till framgångsrika filmer.

–?Det är en stor ära att kopplas ihop med honom, säger hon.

Anna Gavalda är älskvärd, chosefri och verkar påfallande oberörd av sin berömmelse och rikedom. Hon är i Stockholm för att lansera sin senaste roman ”Lyckan är en sällsam fågel”. Och precis som hennes andra böcker handlar den om kärleken.

–?Den är skriven för min generation, vi som gått igenom skilsmässor men ändå hoppas att ännu en gång få uppleva det vackraste ögonblicket i livet: minuterna, sekunderna innan man förstår att man håller på att bli förälskad.

Boken är en tegelsten och har många likheter med hennes internationella storsäljare ”Tillsammans är man mindre ensam” som blivit film med Audrey Tautou från ”Amélie från Montmartre” i huvudrollen.

”Generositet viktigast i livet”

Bägge handlar om lite kantstötta människor som efter många prövningar till slut hittar lyckan. Det kan låta banalt, men Anna Gavalda höjer sig över den gängse underhållningslitteraturen. Hon är drastisk och rolig och ställer de stora mänskliga frågorna utan att förfalla till schabloner.

–?Verkligheten är ofta hård och vuxna människor behöver sagor, precis som barn. Och jag älskar lyckliga slut. Om jag nu har makt att ge mina karaktärer det – varför skulle jag inte?

–?Det viktigaste i livet är generositet, generositet, generositet. Att vara en god människa.

Hjälper invandrare

Hennes eget bidrag är att hjälpa invandrare från öststaterna att fylla i papper så att de kan få uppehållstillstånd. Hon bor i Melun, en stad sydöst om Paris.

–?Mitt hus ligger mitt emot den myndighet som utfärdar dem och en rumänsk familj hade fått höra att jag var författare och författare kan ju skriva. Så de ringde på och frågade om jag kunde hjälpa dem.

”De är mycket modigare än jag”

Och på den vägen är det. Varje torsdag eftermiddag tar hon emot.

–?De här människorna är mycket modigare än jag. De har fått mig att fundera över vad som rätt och vad som är fel. Vi är så bortskämda i västvärlden. Jag kan nästan inte föreställa mig hur det skulle vara att befinna mig ensam i ett främmande land med mina barn, utan pengar och rättigheter.

Anna Gavalda är rädd för att bli igenkänd i Frankrike. Därför har hon inget personporträtt i sina böcker och ger hon bara intervjuer utomlands.

–?Jag tycker om att iaktta människor, att lyssna på dem, fråga ut dem. Det är på det sättet jag arbetar och jag behöver dem. Och det skulle inte fungera om jag de visste vem jag var. Dessutom är jag en människa som värnar hårt om mitt privatliv.

”Älskar Elsa Beskow”

När Anna Gavalda kom till Stockholm tog hennes förläggare med henne till Junibacken, där det pågår en utställning om Elsa Beskow.

–?Det var underbart! Jag fick åka det lilla tåget och titta på hennes svampar och små hus. Jag älskar Elsa Beskows sagor. Hennes böcker är oerhört moderna. Jag gillar att barnen inte får allt de pekar på utan måste anstränga sig först. Nymoralism? Javisst! Ett förhållningssätt som även vuxna borde ta till sig.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln