”Kvinnors frihet ligger i plånboken”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-14

Hanne-Vibeke Holst har lärt sig maktens intriger – och fått djup respekt för politiker

FASCINERAD AV MAKTSPELET I sin trilogi ”Kronprinsessan”, ”Kungamordet” och ”Drottningoffret” skildrar Hanne-Vibeke Holst det politiska maktspelet. Det har inte lockat henne att bli politiker.

Kvinnor förstår inte maktens väsen.

Det säger Hanne-Vibeke Holst.

Ändå handlar hennes nya bok om en kvinna som är en lysande politisk strateg och maktspelare.

”Drottningoffret” är den sista delen i trilogin om kvinnor och makt. Precis som de tidigare romanerna ”Kronprinsessan” och ”Kungamordet” ska den spelas in som tv-serie med Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport i huvudrollerna.

– När jag började projektet visste jag ingenting om makt, ingenting om den brutalitet som förekommer inom politiken. Men jag har lärt mig och brukar beteckna mitt arbete som en enda stor maktutredning.

Det hon sett har inte fått henne att vilja bli politiker.

– Men jag är fascinerad av spelet och intrigerna och har stor respekt för politiker. Jag vet hur mycket de arbetar och hur otacksamt det kan vara.

Drabbad av alzheimer

”Drottningoffret” handlar om Elizabeth Meyer, ordförande för de danska socialdemokraterna. Hon har som mål att vinna valet och se till att hennes kronprinsessa Charlotte Damgaard får ta över och bli statsminister. Men hennes kamp är en kapplöpning med tiden. För tre år sedan fick hon reda på att hon drabbats av alzheimer, en hemlighet hon noga döljer. Men tecknen på att allt inte står helt rätt till blir allt fler.

– Elizabeth Meyer är en oerhört stark och kontrollerad person. Jag ville sätta henne under press, visa hennes mänskliga sidor och få henne att känna förståelse för svaghet, något hon inte gjort tidigare. Vad var det värsta som skulle kunna hända henne? Hur skulle hon kunna mista kontrollen? Det var då jag kom på alzheimer.

Inga pengar – ingen makt

Hanne-Vibeke Holst ville skriva om maktens pris. Och det är ett pris som få kvinnor är villiga att betala.

– Kvinnor undviker makt. Vi definierar makt som maskulint. Kvinnor värjer sig och envisas med att relationer bygger på ömsesidighet. Men så fort två människor är inblandade i en relation uppstår ett maktspel. Jag brukar säga att kvinnors frihet ligger i plånboken i bakfickan. Den som inte har några pengar har ingen makt.

Högerextrema framgångar

Elizabeth Meyer är född under andra världskriget och av judisk börd.

– Hon har en stor politisk talang men också en stark vilja att skaffa sig makt. Hon vet vad makt betyder. Hon vet att demokratin inte ska tas för självklar, att den kan vara förbi i morgon. Att antisemitismen kan växa sig allt starkare och judarna åter börja förföljas.

Nyligen röstades partier från extremhögern in i EU-parlamentet.

– Det är en bekymmersam utveckling. Än så länge är de ganska få. Men mitt budskap i boken är att även en liten nazistisk cell kan ställa till stor skada.

Hanne-Vibeke Holst var i Stockholm när Anna Lindh mördades.

– Det påverkade mig mycket. Jag insåg hur exponerade höga kvinnliga politiker är och vilka risker de utsätts för.

Älskar att ha en rik fru

Hanne-Vibeke Holst är Danmarks populäraste författare och har blivit förmögen på sitt författarskap. Att ha en hustru som tjänar mer pengar än man själv har en del män svårt att acceptera.

– Men inte min man. Han är elva år äldre och var tidigare gift med en kvinna som inte arbetade. Han tycker att det är en befrielse att ha en fru som han inte behöver försörja. Och han älskar att jag tjänar så mycket pengar. Fast han anser att jag gott kunde vara hemma lite mer. Han är en go kompis och mycket solidarisk.

Nya boken ”Drottningoffret” blir tv-serie

Namn: Hanne-Vibeke Holst.

Ålder: 50.

Yrke: Författare.

Familj: Make och tre barn.

Hemort: Köpenhamn.

Bakgrund: Hanne-Vibeke Holst har skrivit Therese Skårup-trilogin, ”Min mosters migrän”, ”Kronprinsessan” och ”Kungamordet” som alla sålts i miljonupplagor. Hennes aktuella bok ”Drottningoffret” har fått lysande recensioner i Danmark och kommer att visas som serie i SVT 2010. Hanne-Vibeke Holsts engagemang i kvinnofrågor har gjort henne till FN:s goodwillambassadör.

Läser just nu: ”Mycket rysk litteratur eftersom jag ska skriva en pjäs om den ryska mördade journalisten Anna Politkovskaja.”

Favoritförfattare: Amos Oz, Zadie Smith, P O Enquist – ”hans memoarer var fantastiska”.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln