Hårda paket från tomten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-14

Ingalill Mosander har valt ut årets bästa julklappsböcker

Ingalill Mosander, bokskribent i Aftonbladet och även känd från Go'kväll i SVT1, har hittat många godbitar i bokform under året. Här tipsar hon alla, från 3-åringen till historieslukaren.

En bok är aldrig fel. Kom ihåg det när julklappsidéerna börjar tryta.

Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander har letat rätt på några av de allra bästa böckerna i årets skörd.

Till spänningssökaren:

Roslund & Hellström: Tre sekunder

Gastkramande om en infiltratör, det vill säga en kriminell som används av polisen för att komma åt den organiserade brottsligheten. Infernaliskt skickligt uppbyggd med en upplösning som får läsaren att hisna. Utsedd till årets bästa svenska deckare.

Joseph Wambaugh: Hollywood Station

Sanslöst rolig, välskriven och våldsam. En kriminalroman sprungen ur den hårdkokta amerikanska skolan. Vi får följa några poliser i Los Angeles, deras liv och kamp mot såväl korkade chefer som nästan lika korkade representanter för småbuset.

Arnaldur Indridason: Frostnätter

Han ger sig aldrig, den isländske kriminalpolisen Erlendur. En kvinna hittas död och allt tyder på att hon begått självmord. I ställer gräver han långsamt och systematiskt fram en helt annan, skrämmande historia. Avskalat och suggestivt.

Simon Lewis: Kinaschack

En kinesisk kommissarie som inte kan ett ord engelska letar efter sin försvunna dotter på engelska landsbygden. Där stöter han ihop med en annan kines, en illegal arbetare. De ger sig ut på en resa som slutar i ett obeskrivligt crescendo. Suverän läsning!

Till biografiälskaren:

Klas Gustavson: Enkel, vacker, öm. Boken om Monica Zetterlund

Jag skulle vilja tillägga ytterligare ett ord: älskad. Hon var en lysande primadonna i Hasseåtages revyer och framgångsrik skådespelerska. En initierad levnadsteckning av en stor svensk artist, vars liv utspelades på scenen såväl i ljus som i mörker.

Michael Parkinson: Mitt liv

Präglad av samma intelligens och humor som han uppvisade i tv. Boken innehåller roliga skildringar av vår tids mest berömda celibriteter. Men den är också en levande skildring av en anmärkningsvärd klassresa. Hans far var gruvarbetare.

Till historieslukaren:

Roger Moorehouse: Uppdrag: Döda Hitler

Boken lyfter fram en rad okända människor, som fick betala ett mycket högt pris för sina försök att döda honom och därmed ändra världshistorien. En välskriven, intressant skildring av intrigerna, attentaten och sammansvärjningarna.

Antony Beevor: D-dagen

Det har kommit ut massor av böcker om landstigningen i Normandie. Men när världens främste militärhistorier i sitt nya storverk skildrar denna legendariska händelse blir det krigets fasor som står i förgrunden, inte hjältedåden.

Till de allra minsta

Stina Wirsén: Vem sover inte?

Kanin ska sova över hos Nalle. Men först leker de och har jätte, jätte, jättekul. Sen ska de sova. Men Kanin kan inte. Han längtar hem. Stina Wirsen har en mästerlig för förmåga att med några streck skildra stora känslor i ett litet format. Från 3 år

Joanna Rubin Dranger: Räkna med Nell

Hur man på ett lustfyllt sätt lär ett litet barn hur man räknar till tio. Med färgglada teckningar och enkel pedagogik skildras hur Nells pappa ber henne hämta något hon bara har ett av. Då blir det ett svärd. Och två saker? Då blir det två bandyklubbor... Från 2 år

Till de lite större:

Sarah Sheppard: Varning för köttgänget

Behovet av böcker om dinosaurier verkar outsläckligt. Med sina fantasieggande teckningar och humor lyckas författaren förmedla massor av kunskaper på ett lättsamt sätt. Och de allra läskigaste står i centrum - de köttätande dödsmaskinerna. Från 4 år

Unni Lindell & Fredrik Skavlan: Mystiska Millan och sjustjärnan

Världens kanske charmigaste lilla spöke räddar sin människovän, gör en häftig rymdresa och upptäcker Den andra sanningen. De fantasifulla, roliga teckningarna är gjorda av Sveriges (och Norges) mest hyllade programledare. Finns det något den mannen inte kan? Från 6 år

Till tonåringen:

Douglas Foley: Shoo len

Sällan har jag läst en lika skimrande beskrivning av den första kärleken. Och det i en utsatt, mångkulturell förortsmiljö, där hårdhet premieras och vilsenheten är stor. Med exakt tonträff skildras några ungdomars liv och en annalkande katastrof.

Sherman Alexie: Mitt liv som halvtidsindian

Osannolik, underbar och sann. Om en 14-årig indianpojke som föds med vattenskalle, läspar, stammar och mobbas. Idag är han en av USA:s mest framgångsrika författare och stå-upp-komiker. Ibland överträffar verkligheten dikten.

Till djurvännen:

Brutus Östling och Susanne Åkesson: Att överleva dagen

Om möjligt ännu bättre än hans förra praktverk ”Kaxiga fåglar”. Brutus Östling är en naturfotograf i världsklass och hans nya fascinerande fågelbilder fick mig nästan att tappa andan. Belönad med Augustpriset i fackboksklassen.

Majgull Axelsson med flera: Tio hundar och en katt

Man behöver inte ha hund för att bedåras av den här boken - risken finns däremot att man skaffar sig en. Några av våra främsta författare skriver om tillvaron med med sina fyrfota vänner och den glädje och kärlek de upplever tillsammans.

Till finsmakaren:

Aravind Adiga: Den vita tigern

En fattig indier lyckas med förslagenhet och energi skapa sig en priviligierad ställning i it-boomens Bangladore. Vägen dit är fylld av ofattbar förnedring och grymhet men så roligt skrivet att man skrattar högt. Belönad med Bookerpriset.

Alice Munroe: Nära hem

Ömsint och enkelt om relationer och vad de gör med oss. Huvudpersonerna är skogsarbetare, småskolärare, kalkonfarmare - folk från hennes egen uppväxt. I vardagsnära berättelser ryms hemligheter och förundran över hur livet blev.

Klas Östergren: Den sista cigaretten

Om det yuppifierade 80-talet då nya marknader och aktörer satte alla traditionella regler ur spel och bubblan så småningom sprack. I huvudrollen : ”Den döende dandyn”, Dardels berömda målning. Underhållande, intelligent och oändligt välskriven.

Eva Adolfsson: En liten historia

Störst av allt är kärleken. Men hur får man ihop kvinnofrigörelse med det känslomässiga beroende en förälskelse innebär? En kvinnlig litteraturforskare analyserar den hängivenhet, smärta och lycka som följer med en stor passion.

Till bästa väninnan:

Fay Weldon: En styvmors dagbok

Hennes klassiker ”En hondjävuls liv och lustar” fungerade som en ställföreträdande hämnd för en hel generation kvinnor. I sin nya bok rannsakar hon den moderna familjen och det är en fröjd att läsa hennes skarpa, klarsynta iakttagelser.

Curtis Sittenfeld: Presidentens hustru

En ung kvinna gifter in sig i en omstridd republikansk dynasti i USA. Hon kommer från enkla förhållanden och har alltid röstat demokratiskt. Initierat och kittlande om den amerikanska överklassen, dess självgodhet och egendomliga traditioner.

Till den samhällsengagerade:

Lena Sundström: Världens lyckligaste folk

Vad skulle hända om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen? Författaren flyttade till Danmark för att se hur ett främlingsfientligt parti i vågmästarställning påverkat landet. Resultatet blev en skarpsynt och humoristisk betraktelse och varningsskrift.

Till klimataktivisten:

Claes Berner och Pär Holmgren: Meterologernas nya väderbok

Populärvetenskapligt och lättläst om vårt hetaste samtalsämne - vädret. Men vad är sant och vad är falskt? ”Klimatskeptikerna” får svar på tal i denna högaktuella, uppdaterade version av deras tidigare Augustprisnominerade storverk.

Aftonbladets
bloggar

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln