”Jag är född till författare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Ingalill Mosander hemma hos storsäljande Robert Harris

NYA BOKEN HYLLAS Robert Harris har fått lysande kritik för sin nya bok ”Imperium”,

Kintbury. Han har brutit med Tony Blair och kallar den forne vännen ”korrupt”.

Robert Harris har sett vad makt kan göra med människor.

Nu kommer spänningsmästare med en ny bok om Cicero, romartidens störste talare.

Robert Harris bor i Kintbury, en liten engelsk by någon timmes bilväg från London. Den ser ut som om den vore hämtad ur tv-serien ”Morden i Midsomer”. Hans stora hus i tegel var tidigare bostad åt byns kyrkoherde och har en intagande utsikt mot en välskött, stor gräsmatta och flod med glittrande vatten.

– Jag passar egentligen inte in i någon struktur och trivs utmärkt med att sitta hemma och arbeta. Jag anser precis som den amerikanske deckarlegenden Raymond Chandler att om man inte tycker att det är roligt att skriva ska man göra något annat.

Medfödd förmåga

Han menar också att det inte går att lära sig att bli författare.

– Den förmågan är medfödd. Ingen tror ju att det går att lära sig att komponera musik...

Robert Harris har ett förflutet som journalist vid BBC, Observer och Daily Telegraph. Han är flerfaldigt prisbelönt och har utsetts till ”Årets bäste kolumnist” i engelsk press. 1992 debuterade han som skönlitterär författare med ”Faderland.” Han har sedan dess skrivit en rad böcker som sålts i över 10 miljoner exemplar och översatts till 30 språk.

En av Robert Harris mest hyllade romaner är ”Spökskrivaren”, som innehåller ett satiriskt porträtt av Tony Blair.

– Han har köpt våningar i London för 125 miljoner kronor sedan han avgick som premiärminister. Pengarna kommer sannolikt från USA och visar hur korrupt han var.

”Spökskrivaren” filmas nu av polskfödde Oscarsbelönade regissören Roman Polanski.

– Roman och jag talades vid nästan varje dag under det år vi arbetade fram manuset. Nu har han inte tid med mig längre och jag saknar våra samtal oerhört.

Storstjärnor i huvudrollerna

Robert Harris tröstar sig med att huvudrollerna besatts med två riktiga storstjärnor – Pierce Brosnan spelar en avsutten engelsk premiärminister och Ewan McGregor den man som ska skriva hans memoarer.

–Jag har hört att Tony Blair är mycket nöjd med valet av skådespelare.

Tidigare umgicks Robert Harris och Tony Blair privat. Men Blairs beroende av George W. Bush och kriget i Irak fick Harris att avbryta allt vidare umgänge.

Det politiska spelet har alltid fascinerat honom.

– För höga makthavare blir det som en drog de inte kan leva utan. Gemensamt för dem alla är att de aldrig slutar frivilligt. En bekant till Margaret Thatcher berättade att hon inte var lycklig en enda dag sen hon tvingades avgå som premiärminister.

Robert Harris anser att dagens politiker fortfarande har mycket att lära av Cicero, som var det första moderna ”politiska djuret”. Han dog 43 f.Kr.

– Fler än 800 av hans brev och 58 av hans tal finns bevarade. Trots att de skrevs för över 2 000 år sedan kan man inte undgå att fängslas av hans humor, charm och briljans, på samma sätt som dåtidens människor.

”Obama är vår tids Cicero”

– Egentligen är det inte mycket som har ändrats. Dagens Washington surrar av skvaller, dubbelspel och intriger precis på samma sätt som Rom en gång gjorde. Barack Obama är en lysande retoriker och naturbegåvning, vår tids Cicero.

Robert Harris påpekar att vare sig Obama eller Cicero kom från en rik familj med anor. Men bägge lyckades få studera juridik och tog sig via rätten till höga politiska positioner.

– Samma sak gäller Bill och Hillary Clinton, Tony Blair, Margaret Thatcher. Alla är de utbildade jurister.

Svåger med Nick Hornby

Namn: Robert Harris.

Ålder: 51.

Yrke: Författare.

Familj: Gift med en syster till engelske författaren Nick Hornby, fyra barn i åldrarna 8–18 år.

Bor: Kintbury, en by cirka en timme från London.

Inkomst: Massor.

Bakgrund: Var en av Storbritanniens främsta politiska journalister i 14 år innan han debuterade som författare. Har kallats ”den intelligenta thrillerns mästare och jämförts med John le Carré. Bland hans böcker kan nämnas ”Faderland”, ”Enigma”, ”Pompeji” och ”Spökskrivaren”.

Aktuell: Med ”Imperium”, en bok om Cicero. ”Harris hittills bästa”, skrev Sunday Times.

Favoritförfattare: Graham Greene, George Orwell.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln