Årets julklapp: En bra bok

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-14

Ingalill gillar hårda klappar Ingalill Mosander är Aftonbladets bokskribent och känd från ”Go’kväll” i SVT 1. Hon har valt ut 24 julklappsböcker för alla åldrar och smaker.

En bok är alltid rätt. Med en bok känner du dig aldrig ensam. Den kan vara ett stimulerande sällskap. För att du inte ska gå vilse i boktravarna har Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander letat rätt på guldkorn i årets skörd.

God jul: Spänningssökaren

John le Carré: ”En eftersökt man”

Med samma upprördhet som hos en ung idealist skrider denne snart 80-åriga författare till verket. En ung man från Tjetjenien söker skydd i Tyskland. Är han terrorist eller bara en from muslim? En skakande berättelse om vår nya, sköna värld, där inget är vad det synes vara.

Åsa Larsson: ”Till dess din vrede upphör”
Hon går från klarhet till klarhet. Det känns nästan tjatigt att skriva det igen – men det här är hennes bästa bok hittills. Hon har en makalös förmåga att nagla fast sina läsare i ett skruvstäd. Läs det första, ångestskapande kapitlet så förstår ni vad jag menar.

Jon Nesbø: ”Snömannen”

Författaren är en fascinerande, norsk blandning av civilekonom, rockstjärna och prisbelönt deckarförfattare. Oslopolisen jagar en seriemördare och innan fallet är löst på sidan 473 går det inte att lägga ifrån sig boken. Spännande är bara förnamnet.

Jess Walter: ”Den amerikanske medborgaren”

Sanslöst rolig, skriven på en lysande prosa, oavbrutet gastkramande och belönad med prestigefyllda Edgar Award. Om en småförbrytare, som fått skyddad identitet för att ha vittnat mot maffian och hans tappra försök att bli en ordentlig samhällsmedborgare.

God jul: Biografiälskaren

PO Enquist: ”Ett annat liv”

Årets Augustprisvinnare. Storslagen och modig. Han skildrar sin väg ut i världen från en liten by långt uppe i norr, åren som internationellt framgångsrik författare och dramatiker och så småningom nedstigningen i det helvete som kallas alkoholism.

Mark Oliver Everett: Saker och ting som barnbarnen borde veta

En av årets stora läsupplevelser. Författaren är sångare och låtskrivare i amerikanska rockbandet ”The Eels”. Hans skildring av sin barndom gick rakt in i hjärtat på mig. Den är rörande, svart, rolig och ett exempel på människans obändiga livsvilja.

God jul: Bästa väninnan

Tina Brown: ”Diana”

Om man sätter en sköterskemössa av edwardianskt snitt på Camilla Parker Bowles upptäcker man en nästan kuslig likhet med prins Charles avgudade nanny Mabel Anderson. Underhållande sträckläsning om engelska överklassen med Diana som motsägelsefull centralfigur.

Mary Ann Schaffer: ”Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap”

Jag kan inte tänka mig en bok som bättre lever upp till benämningen ”feel-good”. Den är något så otidsenligt som en brevroman, utspelas i England 1946 och skildrar vilken betydelse böcker kan ha för människors relationer. Romantisk, gripande och humoristisk.

God jul: Historieslukaren

Peter Englund: ”Stridens skönhet och sorg”

En mästerlig historielektion, utan minsta likhet med det jag minns från min egen skoltid. Genom att låta oss följa några enskilda människor och deras upplevelser har han återupplivat upphetsningen, fasorna och skräcken under första världskriget.

Göran Hägg: ”Mussolini. En studie i makt”

Han föraktade Hitler, hade länge en beundrare i Churchill (!) och talade ett flertal språk. Bilden av Mussolini blir betydligt mer komplicerad i Göran Häggs fängslande biografi. Fler än jag som mest sett den italienske diktatorn som en skrikande demagog på tv?

God jul: Den skrattlystna

Mark Levengood: ”Hjärtat får inga rynkor”

Jag älskar Mark Levengoods mamma. Jag älskar alla hennes bitska, roliga, intelligenta kommentarer, som sonen förmedlar på sitt oefterhärmliga, lakoniska sätt. Han tycks även ha ärvt hennes förmåga att beskriva tillvarons absurditeter med förlösande humor.

Alan Bennet: ”Drottningen vänder blad”

Lika osannolikt som bedårande om vilken påverkan böcker kan ha på det mänskliga psyket. Engelska drottningen börjar av en tillfällighet att läsa böcker, vilket får oanade konsekvenser. En briljant, oändligt välskriven satir, som snarare lockar till leenden än gapskratt.

God jul: Djurvännen

Brutus Östling: ”Kaxiga fåglar”

Jag trodde inte det var möjligt men nu har han överträffat sig själv – igen. Bilderna är hisnande, skojiga, actionfyllda och skildrar olika fåglars personligheter och deras samspel med varandra. Det är ingen tillfällighet att han kallats för världens främste fågelfotograf.

Mireille de la Lex och Fredrik Granath: ”En värld av is”

Ett magnifikt dokument om Antarktis, en frusen värld som smälter. Arbetet med boken har tagit över fem år och resultatet är svindlande vackert. Under en vecka fick paret besök av trettio nyfikna isbjörnar. Om ett antal år finns det kanske inga kvar.

God jul: Lycksökaren

Dan Josefsson & Egil Linge: ”Hemligheten”

Människan är inte skapad för att leva ensam. Vi behöver nära relationer för att må bra. Det upphaussade singellivet går ju egentligen bara ut på att hitta någon att uppleva kärlek med. Men hur får man det att hålla? Boken ger kloka svar på svåra frågor.

Nisse Simonsson: ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”

Bara titeln har säkert lockat många läsare. Bakom den döljer en lättläst, sympatisk och faktaspäckad betraktelse över det elände vi tycker oss uppleva lite till mans och vad vi kan göra åt det. En inspirationskälla som får dig på gott humör.

God jul: De allra minsta

Lotta Geffenblad: ”Astons presenter”

Varför älskar små barn att slå in presenter? Aston är visserligen en hundvalp men han gör precis likadant. Slår tex in saltkar med massor av tejp och snören. En förtjusande bok, som på pricken skildrar den förväntan barnet känner och de vuxnas kärleksfulla gensvar. 0-3 år

Pekbok: ”Tuffa grävmaskiner”

Tryck på den gula knappen på framsidan. Då hörs brummanden från en grävmaskin som startar. Sen är det bara att bläddra mellan olika sorts maskiner, den ena häftigare än den andra. Här finns flikar att dra i och luckor att öppna. Min lilla testpanel älskar den. 0-3 år

God jul: De lite större

Martin Olczak & Anna Sandler: ”Megakillen i grevens tid”

Hur många små pojkar har inte i hemlighet drömt om att vara spindelmannen, att kunna utföra imponerande stordåd? Melker är en sådan pojke. Tillsammans med några kompisar lyckas han ta fast den mystiske Foto-Tjuven. 6-9 år

Françoise de Guilbert: ”Stora hurdåboken”

Varför skiner solen? Varför studsar bollar mot marken? Barn är frågvisa och det är inte alltid man kan svara. Då fungerar den här boken som en räddare i nöden med sina enkla, pedagogiska texter och roliga, färgglada teckningar. 4-8 år

God jul: Tonåringen

Markus Zusak: ”Boktjuven”

Stark och gripande. Det förvånar mig inte det minsta att den legat etta – två gånger – på New York Times bestsellerlista. Historien utspelas i Tyskland under andra världskriget och handlar om mod, kärlek och vänskap men också om ondska och enfald.

Eva Susso: ”Jag såg honom först”

Maja, Anisa och Diana är tretton år och har bildat en hemlig klubb. De lägger ansiktsmasker av banangegga, lånar Anisas mammas hudkrämer och talar om killar. Oavbrutet. En trovärdig skildring av tonåringars osäkerhet, tvärsäkerhet och behovet att vara med.

God jul: Finsmakaren

Tawni O'Dell: ”Kära syster”

Hon har fått enastående recensioner för sin förmåga att skildra människor längst ned på samhällsstegen. Den här handlar om en kvinna som kör taxi i ett samhälle där ingen egentligen har råd att åka taxi. Ska du bara läsa en bok i jul läs den här!

Jens Liljestrand: ”Paris - Dakar”

En novellsamling som belönats med tidningen Vi:s litteraturpris 2008. Läs den skruvade, hjärtskärande berättelsen om toastmastern som totalt tappar kontrollen och låt dig bländas av det exakta språket och det grymma skämtlynnet.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln