Direktörslönerna är ett samhällsproblem

Några går före i kön och Sverige slits isär

En genomsnittlig vd i ett svenskt börsbolag hade 2019 en inkomst som var nästan 80 gånger högre än en taxiförare. Vd:s inkomst var 65 gånger större än en butiksanställds och 58 gånger så stor som en elektriker.

– Vi lever i olika verkligheter och de som till exempel kan köpa sig förbi sjukvårdskön förstår inte hur andra har det, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Jämförelsen mellan lönerna kommer ur en rapport som hennes organisation presenterar i dag. Under många år har organisationen gått igenom inkomsterna för 200 av landets mäktigaste personer och jämfört dem med arbetarlöner.

Direktörerna sticker ut

Politiker, statliga tjänstemän och fackföreningsledare har höga löner, men det är direktörerna som sticker ut. Och det är deras inkomster som drar ifrån.
För 40 år sedan hade en börsdirektör en inkomst som ungefär motsvarade nio industriarbetarlöner. I dag ligger siffran på drygt 60.

Det är ett problem, och att säga det är inte en fråga om avundsjuka eller missunnsamhet. Precis som Susanna Gideonsson säger sätter växande klyftor spår i verkligheten.

De senaste veckorna har det ena fallet efter det andra med fusk i kön till vaccinering avslöjats. I Norrbotten såg chefer till att bli vaccinerade innan personalen. Från Skåne rapporteras om samma sak. I Eskilstuna har anhöriga till chefer fått gå före och i Upplands Väsby är socialchefen avstängd sedan han rundat kön.

Ingen av de där fallen handlar om någon på LO:s lista över personer i makteliten. Kommunala socialchefer eller ansvariga i hemtjänsten kvalar inte in på den.

Makt att påverka

Men de handlar om personer som haft makt att påverka systemet, och om en kultur där det har blivit ok att göra just det. Där finns ett samband, för det är just det som händer när klyftorna växer och de som fattar beslut som berör alla lever ett annat liv än de som påverkas av besluten.

Pandemin har gjort det extra tydligt.

LO vill nu att arbetet med januariavtalets skattereform kommer igång, och man har några konkreta förslag. För det första tycker man att vi borde införa en rättviseskatt. Den som tjänar mer än en miljon kronor om året borde helt enkelt betala mer till välfärden än man gör i dag. En ny värnskatt.

Dessutom anser LO att något måste göras åt kapitalbeskattningen som i dag är full av hål som i allmänhet gynnar de rikaste. Organisationen föreslår en enhetlig skattesats på 35 procent för alla kapitalinkomster.

Förslagen kommer inte att avskaffa klyftorna i det svenska samhället. Men de vore ändå ett steg mot ett lite mer solidariskt Sverige. Ett land där inte den som behöver vård eller vaccin tvingas se andra tränga sig före i kön.

Det är väl precis därför förslagen kommer att få så svårt att överleva en förhandling med centerpartister och liberaler.