Jo, vi kan få Ryssland att betala för kriget

Inte läge att tjafsa om Ukrainas misslyckade motoffensiv

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inte heller helt nöjd med hur motoffensiven har gått.

Ukrainas motoffensiv har inte riktigt levt upp till förväntningarna. Långa skyttegravar i kombination med tiotusentals minor gör det svårt att ta sig igenom det ryska försvaret.

Risken är att de uteblivna framgångarna skapar splittring mellan väst och Ukraina.

Press på fredsförhandling

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i en intervju med CNN förklarat svårigheterna med att vapenleveranserna från väst kom för sent. Då hann ryssarna förbereda sig bättre och minera större ytor. Samtidigt kan besvikelsen när de höga förväntningarna inte blev verklighet öka pressen på Ukraina att fredsförhandla med Ryssland.

Det går tyvärr inte att bara tömma andras bankkonton eller sälja oligarkägda yachter och fotbollsklubbar

Nu är det viktigare än någonsin att västvärlden håller ihop. Det finns ett sätt att bidra till Ukrainas krigskassa som diskuterats men inte prövats ännu – att använda frysta ryska tillgångar.

Tyvärr olagligt

Problemet, har det sagts, är att både staters och privatpersoners tillgångar är skyddade enligt internationell rätt. Det går tyvärr inte att bara tömma andras bankkonton eller sälja oligarkägda yachter och fotbollsklubbar. Särskilt inte om man motiverar det med att Ryssland bryter mot internationell rätt.

Men det går att lösa på annan väg. Tidningen The Economist har gjort en genomgång av lagliga sätt att få Ryssland att själva finansiera det ukrainska försvaret.

Först och främst kan man beslagta den vinst som tillgångarna genererar. Även om de ryska pengarna i sig inte går att röra, investeras de fortfarande av bankerna som förvaltar dem. Inför en hundraprocentig skatt på vinsten från dessa investeringar och skicka raka vägen till Ukraina. Detta skulle generera en ström av inkomster varje år motsvarande två procent av landets BNP.

Runda säkerhetsrådet

Sedan bör man, enligt The Economist, vara tydlig med att Ryssland kommer behöva betala för Ukrainas återuppbyggnad den dag kriget tar slut. Då kan de frysta ryska tillgångarna ses som en slags säkerhet.

Sist men inte minst ska man inte helt ge upp hoppet om att kunna beslagta tillgångarna i sig. Även om Ryssland har makt att blockera ett sådant beslut i FN:s säkerhetsråd, kan generalförsamlingen rösta om saken. Det kan faktiskt räknas som en ersättning för säkerhetsrådet om man bedömer att de misslyckats med sitt uppdrag.

Motoffensiven gick inte som förväntat. Det borde bara vara en större anledning att hitta fler och nya sätt att stötta Ukraina.

Vad tycker du att man ska göra? Hur kan västvärlden hålla uppe stödet för Ukraina? Chatta med Susanna Kierkegaard om texten. Livechatten börjar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    10 aug 2023

    Nu är det tid att sluta chatta för den här gången. Tack alla som skrivit. Hoppas ni är förskonade från Hans framfart där ni är. Trevlig torsdag – slava Ukraini!

  • 10 aug 2023

    Det känns väldigt odemokratiskt att på något sett sno pengar från ryssar för att finansiera Ukrainas försvar. Det slår mig snarare som något Ryssarna själva hade kunnat göra eller annan auktoritär stat. Om man vill kriga för demokratin ska man vinna demokratiskt.. annars är vi inte bättre.

    Måns

    Just förslagen i texten är ju lagliga, det är min poäng att man inte kan bryta mot internationella regler om man säger sig göra det för att försvara dem.

    Susanna Kierkegaard
  • 10 aug 2023

    Helt rätt!

    Pelle

    Tack Pelle!

    Susanna Kierkegaard
  • 10 aug 2023

    Självklart ska Ryssland betala för det elände de ställer till med.

    Jan Ek

    Kort och koncist!

    Susanna Kierkegaard
  • 10 aug 2023

    Förbjud alla ryska varor samt tjänster och inför bojkott av alla som stödjer eller har någon som helst verksamhet i Rysland.

    Per

    Ja, hålen i sanktionerna måste täppas till. Ryssar med tillräckligt mycket pengar har utan problem kunnat ägna sommaren åt att semestra i Europa – bland annat i Turkiet...

    Susanna Kierkegaard
Följ ämnen
Ukraina