Maten är inte längre mat

Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2007-11-15

Summan av lasterna är kanske konstant.

Summan av tillsatser är det då inte.

De blir bara fler.

Smakar smaskens? Qingrong Huang, amerikansk matforskare på Rutger University håller upp konstgjort protein.

Vi har granskat mat i Aftonbladet de senaste dagarna.

Maten där råvaror ersätts med aromämnen.

Maten som måste förstärkas för att den inte smakar något.

Men spelar det verkligen någon roll med tillsatser, om bara maten smakar bra och Livsmedelsverket säger att de är säkra?

Nja, var och en får ju förbli salig på sin tro men faktum är att Livsmedelsverket inte har en susning om det är helt ofarligt med alla dessa tillsatser. Inte jag heller, förstås.

Någon forskning bedrivs över huvud taget inte.

Sedan är det så att tillsatserna sällan är till någon nytta för oss som ska äta maten utan enbart för industrin.

Vi tar exemplet skinka igen. Om man bara har drygt 80 procent skinka i en skinka som borde vara åtminstone 98 procent skinka och sedan geggar i olika typer av stärkelse, vatten och polyfosfater som ska binda vattnet så smakar skinkan kanske en smula … eeh … vattnigt. Då hystar man i glutamat för att förhöja skinksmaken. Alltså smaken som fanns från början. Blir man glad som konsument? Nä, men skinkan blev billig att tillverka.

Eller vi tar den andra skinkan, den som låtsas vara rökt men egentligen injicerats med röksmak och bakats i ugn. Den har inte alls den hållbarhet som en riktigt rökt skinka har och så får man klämma dit konserveringsmedel.

Och tar vi bort fett ur ett livsmedel så går fettet som smakbärare förlorad och aromämnen ska till för att det ska bli någon smak att tala om.

Så det som händer är att ju mer vi förvanskar maten och tillagningsmetoder, desto mer tillsatser får vi i den för att vi ska tycka att den är god.

Nej, det är inget alternativ att vi alla ska stå hemma i våra kök och fixa gamla tiders långkok.

Men man kan kanske få be om lite schysst mat som kan stå på egna ben utan så förbenat många tillsatser.