Flingor eller kaksmulor?

Publicerad 2013-02-18

Din frukost kan vara en riktig sockerfälla - utan att du vet om det. Men med rätt metod kan du enkelt avgöra vilka flingor som är bra för hälsan och vilka som passar i kakskåpet.

Att handla flingor är en riktig djungel för många. Sortimentet ökar för varje år och det kan vara svårt att veta vad man ska titta efter för att hitta en sort som inte är så söt. Vissa flingor är inte bättre än rent socker eller kaksmulor, vilket passar mer till kafferepet eller som lördagsgodis.

Det bästa är att titta på innehållsförteckningen. Kommer socker högt upp betyder det att produkten innehåller mycket socker. Vill du dra det ett steg längre kan du titta på näringsdeklarationen, där deklareras energiinnehåll fördelat på protein, fett och kolhydrater. Under kolhydrater står det hur mycket sockerarter som ingår.
Vill du minska ditt sockerintag ska du satsa på flingor som innehåller under 7 gram sockerarter per 100 gram. Låt dig inte luras av att produkten innehåller hög halt fullkorn, den kan ändå innehålla mycket socker.
För att frukostflingor ska få märkas med det gröna nyckelhålet måste de innehålla minst 50 % fullkorn och max 13 gram sockerarter per hundra gram. Bästa tipset för att undvika extra socker i flingor är att gör sin egna mûsli, då styr man innehållet helt själv.