”Jag dricker alltid min whisky ren”

Uppdaterad 2018-09-21 | Publicerad 2005-12-30

Aftonbladets vinexpert Ulrika Karlsson chattade med läsarna.

Ulrika Karlsson säger: Jag är på plats för alla frågor.

Åsa säger: hej! Jag skulle verkligen vilja dricka äkta champagne på nyår, men jag har inte råd att lägga mer än 100 kr på en flaska så det går ju inte. Vilket är bästa alternativet, tycker du?

Ulrika Karlsson säger: Köp en flaska Crémant de Bourgogne för 89 kronor - toppenbra till nyår.

Jossan säger: Vi ska äta skaldjursbuffé på nyårsafton, blir 12 st så vi tänkte nog satsa på ett vitt bag-in-box-vin till. Har du något tips? Det blir hummer, krabba, räkor och vinkokta blåmusslor.

Ulrika Karlsson säger: Köp exempelvis Les Fumées Blanches för 179 kronor. Ursprunget är södra Frankrike.

sven säger: hej, jag har ett vin som inte luktar så väldigt gott. Jag har haft det i ett år. Kan jag dricka det?

Ulrika Karlsson säger: Det är antagligen defekt och du bör inte dricka det då. Tyvärr inte mycket att göra mer än att hälla ut.

coco säger: Hej! Vi ska göra bål till vår nyårsfest och jag skulle vilja ha tips på en rolig blandning. Gärna med Rom-bas.

Ulrika Karlsson säger: Ett halvtorrt vitt vin brukar vara en bra bas. Därtill med lite limejuice och även färsk lime. Ta även lite pommac för att få ytterligare sötma och tillsätt även lite rom. En god och inte alltför alkoholstark bål.

Linnea säger: Har du något bra tips på drink före middagen om man ska spara det mousserande till tolvslaget?

Ulrika Karlsson säger: Jag uppskattar verkligen ett glas vitt vin innan maten - är för egen del ingen stor drinkfan. Torrt vitt, gärna av druvan sauvignon blanc är toppen och retar aptiten med sin friska syra. Exempelvis La Demoiselle de Brizay från Loire håller hög kvalitet. Ett bubbel med ett par droppar cassis brukar också vara uppskattat.

cj säger: Hej Ulrika! Jag undrar vad för sorts drinkar man kan göra på billig whisky. Helst inte med Coca-cola! Tack på förhand /cj

Ulrika Karlsson säger: Tyvärr är jag den sämsta att hjälpa dig på drinkfronten - jag dricker alltid min whisky ren. Brukar ta hjälp av NY Bartender Guide när det vankas drinkar. En superbra bok att ha liggande hemma.

Olle säger: Tjena, jag undrar vad för slags vin man kan dricka till tapas? Helst inte Rioja, det känns uttjatat. Tack!

Ulrika Karlsson säger: Jag skulle servera ett rött och ett vitt vin till tapas - så får även gästerna välja dryck, inte bara mat. På den röda sidan väljer jag gärna Briccotondo, en välgjord italienare för 69 kr. Bland de vita faller valet på Casal di Serra för 79 kr - även det från Italien.

säger: Hej Ulrika. Jag undrar om jag är den enda som tycker att inflationen på höga betyg för viner bara ökar och ökar. Speciellt viner i lägre prisklass. Ta tex en conde de valdemar crianza (helt ok vin) som får 5:or overallt. Hur ska man sedan kunna markera kvaliteten av en topp gevry-chambertin eller ett annat vin i riktig toppklass...när man kastat iväg hogsta betyg till viner som ar bra, men inte fantastiska.

Ulrika Karlsson säger: Det ligger något i det du säger. Nu bedömer många vin olika. När vi ger plusbetyg är det i jämförelse med vad som erbjuds i den prisklassen - med andra ord väger prislappen tungt i just vår bedömning. Kikar du i exempelvis Wine Spectator eller Decanter sker bedömningen på ett litet annat sätt. Precis som du säger är det svårt att jämföra ett boxvin med en toppbourgogne och därför kan betygsättningen te sig lite snedvriden ibland.

Martin säger: Finns det något efterrättsvin som passar till varm ostkaka med grädde och hjortron?

Ulrika Karlsson säger: Du skulle kunna prova med en väl kyld tokaji. Exempelvis nr 2928, Tokaji Aszú 3 puttonyos för 104 kronor.

Andreas säger: Vilket är den bästa champagnen, årgång 1996, mellan 300 - 450 kr som systemet har just nu?

Ulrika Karlsson säger: Ett rikigt fynd är Palmer Millesime Brut 1996 för 250 kronor. Du skulle även kunna köpa Jacquart Brut Mosaïque för 349 kronor. Själv dricker jag gärna Leclerc Briant Divine 1996 för 395 kronor.

Myran säger: Kan du tipsa om några fina januari-nyheter från Systemet? Helst kraftiga röda!

Ulrika Karlsson säger: Tyvärr lanseras inga nyheter i januari utan du får ge dig till tåls till februaris nyheter lanseras.

Ballesteros säger: Tänkte kosta på oss en klassisk nyårssupé med hummer å allt. Naturligtvis ska vi dricka champagne - men vilket vin ska vi köpa till hummern?

Ulrika Karlsson säger: Jag skulle köpa en flaska Veuve Clicquot Rich Réserve 1998 för 459 kronor. Den är halvtorr och alldeles ljuvlig att dricka nu. Känns både lyxigt och glamoröst till hummern.

zlatan säger: Hej kan man dricka glögg på nyår eller hör det bara julen till? Vad ska ska man äta till?

Ulrika Karlsson säger: Vaför inte sätta fram lite mörkt bröd, pepparkakor och en stiltonost. Urgott till julen överblivna glögg. Gott snacks när gästerna kommer eller innan tolvslaget. Klockrent!

cs säger: Vad säger du om Asti Cinzano och Asti Martini om man gillar söta mousserande viner?

Ulrika Karlsson säger: Bra vin för pengarna - få viner är så användbara till dessert. Funkar både till frukter, bär och choklad. Lättdrucket och ett säkert kort.

Moderator säger: Då var det dags för sista frågan:

säger: Hej eftersom jag ej dricker champagne, kan jag skåla in det nya året med vitt vin som jag även dricker annars de få gånger det händer? Lilian Andersson

Ulrika Karlsson säger: Självklart kan du det. Själv skulle jag dricka ett glas av Tahbilk Marsanne. Trevligt och friskt utan en massa ekfat.

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Ulrika Karlsson. Gott nytt år!

Ulrika Karlsson säger: Tack för alla trevliga frågor. Ha ett riktigt gott nytt år så hörs vi nästa gång.

Följ ämnen i artikeln