Korv Stroganov i kryddig tappning

Uppdaterad 2019-04-05 | Publicerad 2003-04-24

Med falu blir det lite skolbespisningsvarning över den här rätten men med hetare wurrar som kabanossen eller debreciner blir det en helt annan studs. Våga testa, vettja.

Stroganov var en rysk handlarfamilj från Novgorod. Deras franske kock använde oxfilé i stället för korv. Det gjorde han alldeles rätt i. Ingen vits att snåla när husbonden är rik som ett troll.

Det här behöver du

(4 personer)

ris

200 g champinjoner

1 stor lök

2 msk smör eller margarin

4 dl Kelda tomat & paprika

1,5 tsk paprikapulver

500 g kabanossen eller falukorv

2 msk hackad persilja

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Borsta eller skölj bort jord och lort från svampen. Skär i skivor.

3. Skala löken och skiva tunt.

4. Skär korven i munsbitar.

5. Hacka persiljan.

6. Smält smöret i en gryta och fräs svampen. Den börjar vätska sig efter ett tag, fortsätt fräsa tills vätskan kokat bort.

7. Dra ner värmen, lägg i löken och fortsätt fräsa. Löken ska bara bli mjuk inte ta färg. Du kan behöva lägga i ytterligare en klick smör. Salta och peppra.

8. Häll i Keldan, paprikapulvret och korven. Blanda väl och puttra på tills korven är varm.

9. Strö över persiljan och servera till riset.

Gott att dricka till

Ont om ryska viner på bolaget (ska vi troligen inte vara jätteledsna för). Men vi söker oss ändå österut:

Sophia merlot (2039) Bulgarien, 49 kronor.

Vego-varianten

Byt korven mot quornbitar och krydda lite extra.

Snabb-tipset

Hoppa över både lök och svamp om du har brådis. Färsk pasta i stället för ris speedar också upp processen.