Världens bästa pizza

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-26

Den finns i New York, bakas i vedeldad ugn och heter "Smokin' Goodfella pie"

-När folk äter pizzan sluter de ögonen och tänker på allt underbart som hänt i deras liv.

Det säger Sal Russo, kökschef på Goodfella's.

När det tidigare i år var dags för International Pizza Expo i Las Vegas var Sal Russo från pizzerian Goodfella’s på Staten Island i New York säker på att vinna.

Det gjorde han också.

Nu är det kaos i den lilla restaurangen på 1718 Hylan Boulevard som startades 1993 av den pensionerade polisen Marc Cosentino.

Alla vill smaka vinnaren ”Smokin’ Goodfella pie” med mozzarellaost, peppargräddsås och italiensk korv.

Hårt jobb

Den 30 man starka personalstyrkan får slita hårt bland flottiga takfläktar, rangliga träbord och knallgula väggar.

– Jag har jobbat här i nio år. Det finns ingen pizzabagare som jobbar hårdare än jag, säger kökschefen Sal Russo och snurrar degen i luften med vana fingrar.

Han har minst tio punkkonserter i kroppen, pratar som en kulspruta och har fotarbete som en boxare.

– Vi har många stammisar här. Och vi får dem snabbt. Kommer du till Goodfella’s en gång så är du snart tillbaka.

Sal Russo började jobba på en pizzeria på Manhattan som ung. Då använde han en vanlig ugn. Men på Goodfella’s är det vedeldat som gäller. Något annat är otänkbart.

Lovprisar ugnen

– Man måste ha en vedeldad ugn om man ska göra riktigt god pizza. Vi som jobbar här börjar varje dag med att lovprisa ugnen, säger Sal Russo samtidigt som han höjer armarna och bugar sig fram och tillbaka.

Vad är hemligheten bakom din goda tomatsås?

– Det är något som jag bara tänker avslöja för dig om du lovar att investera i restaurangen.

Hur många pizzor gör du en vanlig dag?

– Det är som Wall Street här. Alla skriker ”köp, köp, köp”. Så jag har ingen aning om hur många pizzor jag gör på en dag. Så långt kan jag inte räkna, säger Sal Russo och slänger in ett nytt vedträd i ugnen.

Fyra sekunder senare har han påbörjat nästa pizza.

Samtidigt skriker han till en av servitriserna:

– Baby, kan du fixa lite mer mozzarella från källaren?

Världsmästaren Sal Russos bästa tips till dig som bakar pizza hemma:

Andreas Utterström