Varm glögg på granatäpple
●?4 personer ●?Cirka 15 min (starta förberedelsen dagen före servering)
Receptet är uppfunnet av de tre kockarna Ulrika Ahlström, Carolin Larsson och Ida Hallberg som träffades på restauranghögskolan i Grythyttan.
Du behöver:
1 l granatäppeljuice
En påse glöggkryddor
1 lime, saften av den
Gör så här:
1. Koka granatäppeljuicen med glöggkryddorna i fem minuter. Låt dra några timmar och sila sedan bort kryddorna och pressa i limen.
2. Servera glöggen varm.
Teglögg
●?4-6personer ●?Cirka 25 min
Iste möter chai-te på saftkalas, typ. Lika god glödhet som frostnupen.
Du behöver:
7 dl starkt svart te (utan smaksättning)
1 kanelstång
6 nejlikor
6 kardemummakapslar (med skalet kvar)
1,5 dl flädersaft, outspädd
1 citron, saften av den
Gör så här:
1. Brygg teet.
2. Häll över i en kastrull om du ska servera teglöggen varm, i en tillbringare om du ska servera den kall. I med kanelstången, nejlikorna, kardemummakapslarna, saften och pressad citron. Sjud 10 minuter i kastrull eller låt dra dubbla tiden i tillbringare.
3. Sila bort kryddorna och servera varm eller iskall.
Vin chaud
●?4-6 personer ●?Cirka 10 min
Fransk klassiker som värmt mången skidåkare. Får lika effektivt upp ångan på frusna julshoppare.
Du behöver:
1 vaniljstång
4 kanelstänger
1 flaska rödvin, enkelt, fruktigt
1 dl rom
4 dl apelsinjuice, färskpressad
4 msk råsocker
Skalbitar från 1/2 citron och 1/2 apelsin
Gör så här
1. Snitta vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur innehållet i en kastrull. Lägg också i kanelstängerna.
2. Häll i vinet, rommen, apelsinjuicen, sockret och citrusskalen.
3. Koka upp, rör om några varv tills sockret har löst sig. Servera bums med en citronskiva i glaset.
Varm äppeldrink
●?6-8 personer ●?Cirka 10 min
Den här friska – och värmande – äppeldrinken gjorde Samantha Hartley och Daniel Eriksson till en höstfest i Zetas handelsträdgård. Funkar också lysande på glöggpartyt.
Du behöver:
6 dl äppeljuice, färskpressad
6 dl vitt vin
0,5 dl calvados
4 msk strösocker
4 kanelstänger
4 stjärnanis
1 äpple
Gör så här:
1. Häll alla ingredienser utom äpplet i en kastrull, värm men låt det inte koka.
2. Skiva äpplet jättetunt, ha i ett par äppelskivor i varje glas och slå på drycken. Servera genast.