Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Med svensk jultapas gör du succé på festen

Av: 

Jon Hansson

Tapas – perfekt till julens festligheter.

Foto: Per Björn

Julen 2020

Dags för tapas. Ska du bjuda vännerna på ett glöggparty i jul eller behöver du pigga upp ­resterna från jul­bordet?  Här är en laddning riktigt goda tapas för ­såväl ett lyckat mingel som smaskigt återbruk.

Ansjovissnurror

Foto: Per Björn

Ansjovissnurror

8 personer

Ingredienser

  • 3 frysta plattor smördeg
  • ½ lök
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 1 dl äppelmos
  • 15 ansjovisfiléer (100 grams-burk)
  • 2 dl riven västerbottensost

Gör så här:

  1. Ta fram smördegen ur frysen. Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper. ­Tina i 15–20 minuter och kavla sedan ut dem något.
  2. Skala och hacka löken under tiden. Stek hacket mjukt i smöret. Det ska inte ta färg.
  3. Bred ut äppelmoset på smördegsplattorna. Spara ett par centimeter i ena kortänden. 
  4. Fördela den stekta löken, ansjovisen och osten jämnt över plattorna – ända ut i kanterna (men inte på den mosfira ändbiten). Rulla ihop. Vispa ägget och pensla mosfria degänden med ägg så fäster det bättre.
  5. Skär rullarna i centimetertjocka ­skivor och lägg på papprad plåt.
  6. Grädda 7–9 minuter i 200 grader tills snurrorna fått lite färg. ­Äts bäst varma. 

Macka med ­ädelost och pepparkaksgelé

Foto: Per Björn

Macka med ­ädelost och pepparkaksgelé

8 personer

”Pepparkaka med ädelost är en ­favorit. Här har jag tokat till det lite.”

Ingredienser

  • 1 blad gelatin
  • 1 dl portvin
  • 1 tsk pepparkakskryddor (färdig mix i påse)
  • 2 skivor mörkt rågbröd av fullkorn
  • 100–150 g ädelost

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål i 5 minuter.
  2. Koka upp portvinet med pepparkakskryddorna. Sjud i 2 minuter. Ta av värmen och sila genast genom ett kaffefilter.
  3. Häll tillbaka portvinet i kastrullen och rör i gelatinbladet.
  4. Häll upp i en liten flat skål. Du vill ha en cirka 1 cm djup portvinssjö. Ställ att stelna i kylen.
  5. Skär 8 eller 16 små mackor av rågbrödet. Bred på generöst med ädelost.
  6. Skär det stelnade portvinsgelét i tärningar och toppa osten med det.

Salta hatten

Foto: Per Björn

Salta hatten

8 personer

Ingredienser

  • 16 stora ­champinjoner
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 skivor serranoskinka eller ­annan ­lufttorkad skinka
  • 4 sardellfiléer
  • 3 msk hackad ­persilja
  • 3 msk smör
  • 4 msk riven ­parmesan
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rensa champinjonerna och bryt av fötterna (De får du göra något ­annat kul med).
  3. Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Strimla skinkan tunt. Hacka ­sardellerna och persiljan.
  4. Fördela vitlöken, skinkan, sardellerna, persiljan och smöret i champinjonhattarna. Riv över parmesan.
  5. Ställ på papprad plåt och baka 10 minuter i ugnen eller tills hattarna fått lite färg. Servera varma.

Baconrullar med ­vaniljkokta ­plommon

Foto: Per Björn

Baconrullar med ­vaniljkokta ­plommon

8 personer

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 1 stort äpple
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl rött vin
  • 16 katrinplommon
  • 16 skivor bacon (2, kanske 3 paket à 140 g)
  • 16 tandpetare

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut de små fröna.
  3. Skölj äpplet. Skär bort kärn­huset och skär fruktköttet i tunna klyftor.
  4. Lägg de urskrapade vanilstångshalvorna, vaniljfröna, kanelstängerna, katrinplommonen, äppel­skivorna och vinet i en kastrull och sjud i 3 minuter. Låt svalna något.
  5. Fiska upp plommonen och äppelbitarna. Rulla in ett plommon och ett par äppelskivor i varsin baconskiva. Fäst med tandpetare.
  6. Lägg på papprad plåt och stek 10–15 minuter i ugnen eller tills ­baconet blivit lite knaprigt.

Räkshot

Foto: Per Björn

Räkshot

8 personer

Ingredienser

  • 400 g räkor med skal
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ chilifrukt
  • ½ citron, ekologisk
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl apelsinjuice
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • ½ kruka färsk koriander

Gör så här:

  1. Skala räkorna.
  2. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skölj och hacka chilifrukten. Smaka på en flisa. Är den mesig – ta med ­lite av kärnorna. Är den superhet – ta bara lite av hacket. Skölj och ­skala halva citronen med potatis­skalare. Strimla skalet.
  3. Fräs vitlöken, chilin och citronskalet i oljan någon minut. Häll i apelsinjuicen och saffranen. Tokputtra 1 minut. I med räkorna rör om under någon halvminut.
  4. Lägg räkorna upp i glas eller små skålar och skeda över apelsinskyn.
  5. Hacka koriandern grovt och strö över.

Karde­mousse

Foto: Per Björn

Karde­mousse

8 personer

Ingredienser

  • 3 msk finhackad ­inlagd ingefära (i socker­lag – inte sushivarianten, gari)
  • 200 g mörk choklad, helst med en ­kakaohalt över 60 ­procent
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 4 äggvitor

Gör så här:

  1. Hacka ingefäran så smått du kan.
  2. Bryt chokladen i ­bitar och smält på låg värme i en kastrull tillsammans med sirapen och 1 msk vatten. Rör ner ingefäran (spar lite till garnering) och karde­mumman.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i choklad­blandningen.
  5. Häll upp moussesmeten i formar/skålar/glas och kyl ett par timmar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa julglöggen 2018 – jämnt tomteskägg om titeln

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Tapas

Recept

Glögg

Jul

MER OM GODARE

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Färskostmoussetårta med jordgubbar