Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Med svensk jultapas gör du succé på festen

Av: 

Jon Hansson

Tapas – perfekt till julens festligheter.
Tapas – perfekt till julens festligheter.

Julen 2020

Dags för tapas. Ska du bjuda vännerna på ett glöggparty i jul eller behöver du pigga upp ­resterna från jul­bordet?  Här är en laddning riktigt goda tapas för ­såväl ett lyckat mingel som smaskigt återbruk.

Ansjovissnurror

Ansjovissnurror

8 personer

Ingredienser

  • 3 frysta plattor smördeg
  • ½ lök
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 1 dl äppelmos
  • 15 ansjovisfiléer (100 grams-burk)
  • 2 dl riven västerbottensost

Gör så här:

  1. Ta fram smördegen ur frysen. Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper. ­Tina i 15–20 minuter och kavla sedan ut dem något.
  2. Skala och hacka löken under tiden. Stek hacket mjukt i smöret. Det ska inte ta färg.
  3. Bred ut äppelmoset på smördegsplattorna. Spara ett par centimeter i ena kortänden. 
  4. Fördela den stekta löken, ansjovisen och osten jämnt över plattorna – ända ut i kanterna (men inte på den mosfira ändbiten). Rulla ihop. Vispa ägget och pensla mosfria degänden med ägg så fäster det bättre.
  5. Skär rullarna i centimetertjocka ­skivor och lägg på papprad plåt.
  6. Grädda 7–9 minuter i 200 grader tills snurrorna fått lite färg. ­Äts bäst varma. 
Macka med ­ädelost och pepparkaksgelé

Macka med ­ädelost och pepparkaksgelé

8 personer

”Pepparkaka med ädelost är en ­favorit. Här har jag tokat till det lite.”

Ingredienser

  • 1 blad gelatin
  • 1 dl portvin
  • 1 tsk pepparkakskryddor (färdig mix i påse)
  • 2 skivor mörkt rågbröd av fullkorn
  • 100–150 g ädelost

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål i 5 minuter.
  2. Koka upp portvinet med pepparkakskryddorna. Sjud i 2 minuter. Ta av värmen och sila genast genom ett kaffefilter.
  3. Häll tillbaka portvinet i kastrullen och rör i gelatinbladet.
  4. Häll upp i en liten flat skål. Du vill ha en cirka 1 cm djup portvinssjö. Ställ att stelna i kylen.
  5. Skär 8 eller 16 små mackor av rågbrödet. Bred på generöst med ädelost.
  6. Skär det stelnade portvinsgelét i tärningar och toppa osten med det.
Salta hatten

Salta hatten

8 personer

Ingredienser

  • 16 stora ­champinjoner
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 skivor serranoskinka eller ­annan ­lufttorkad skinka
  • 4 sardellfiléer
  • 3 msk hackad ­persilja
  • 3 msk smör
  • 4 msk riven ­parmesan
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rensa champinjonerna och bryt av fötterna (De får du göra något ­annat kul med).
  3. Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Strimla skinkan tunt. Hacka ­sardellerna och persiljan.
  4. Fördela vitlöken, skinkan, sardellerna, persiljan och smöret i champinjonhattarna. Riv över parmesan.
  5. Ställ på papprad plåt och baka 10 minuter i ugnen eller tills hattarna fått lite färg. Servera varma.
Baconrullar med ­vaniljkokta ­plommon

Baconrullar med ­vaniljkokta ­plommon

8 personer

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 1 stort äpple
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl rött vin
  • 16 katrinplommon
  • 16 skivor bacon (2, kanske 3 paket à 140 g)
  • 16 tandpetare

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut de små fröna.
  3. Skölj äpplet. Skär bort kärn­huset och skär fruktköttet i tunna klyftor.
  4. Lägg de urskrapade vanilstångshalvorna, vaniljfröna, kanelstängerna, katrinplommonen, äppel­skivorna och vinet i en kastrull och sjud i 3 minuter. Låt svalna något.
  5. Fiska upp plommonen och äppelbitarna. Rulla in ett plommon och ett par äppelskivor i varsin baconskiva. Fäst med tandpetare.
  6. Lägg på papprad plåt och stek 10–15 minuter i ugnen eller tills ­baconet blivit lite knaprigt.
Räkshot

Räkshot

8 personer

Ingredienser

  • 400 g räkor med skal
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ chilifrukt
  • ½ citron, ekologisk
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl apelsinjuice
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • ½ kruka färsk koriander

Gör så här:

  1. Skala räkorna.
  2. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skölj och hacka chilifrukten. Smaka på en flisa. Är den mesig – ta med ­lite av kärnorna. Är den superhet – ta bara lite av hacket. Skölj och ­skala halva citronen med potatis­skalare. Strimla skalet.
  3. Fräs vitlöken, chilin och citronskalet i oljan någon minut. Häll i apelsinjuicen och saffranen. Tokputtra 1 minut. I med räkorna rör om under någon halvminut.
  4. Lägg räkorna upp i glas eller små skålar och skeda över apelsinskyn.
  5. Hacka koriandern grovt och strö över.
Karde­mousse

Karde­mousse

8 personer

Ingredienser

  • 3 msk finhackad ­inlagd ingefära (i socker­lag – inte sushivarianten, gari)
  • 200 g mörk choklad, helst med en ­kakaohalt över 60 ­procent
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 4 äggvitor

Gör så här:

  1. Hacka ingefäran så smått du kan.
  2. Bryt chokladen i ­bitar och smält på låg värme i en kastrull tillsammans med sirapen och 1 msk vatten. Rör ner ingefäran (spar lite till garnering) och karde­mumman.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i choklad­blandningen.
  5. Häll upp moussesmeten i formar/skålar/glas och kyl ett par timmar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa julglöggen 2018 – jämnt tomteskägg om titeln

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Tapas

Recept

Glögg

Jul

MER OM GODARE

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons

Härliga sommarsmaker

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Kryddstekt blomkål

Fiskgratäng med räkor och dill

Gulaschsoppa

Veganska köttbullar med gräddig sås

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Belugabolognese

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Busigaste godiset på halloween

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Vegansk smörgåstårta

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Färskostmoussetårta med jordgubbar