Kokt torsk med spetskål och rödvinssky

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2006-10-03

Rödvinssky till fisk kanske inte är så vanligt, men prova – det är både vackert och gott.

800—900 g torskfilé, helst från stor torsk med skinnet kvar

1 huvud spetskål eller vitkål, inte för stort

Salt

Smör till pannan

Rödvinssky:

4,5 msk socker

knappt 5 dl rödvin

1,5 msk kalvfond

75 g rumsvarmt smör

Salt och vitpeppar

Örtsallad:

1 ask (80 g) rucolasallad

1 knippe gräslök, hackad

1 kruka basilika, helst röd

2 msk olivolja

0,5 tsk strösocker

0,5 tsk salt

Till servering:

Kokt potatis

Gör så här:

1. Börja med skyn. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Passa noga så att det inte bränns vid. Häll på vinet och låt koka ihop till drygt hälften. Tillsätt fonden och det rumsvarma smöret under kraftig vispning. Smaksätt med salt och vitpeppar. Håll skyn varm.

2. Blanda sedan ihop alla ingredienser till salladen. Rör om med en slev så att alla örter blir ordentligt inoljade.

3. Dela kålen i 6 klyftor. Förväll i kokande, saltat vatten 2–3 minuter. Låt rinna av.

4. Koka upp nytt saltat vatten och lägg i torskbitarna. Skär i bitar om filéerna är riktigt stora. Se till att vattnet täcker fisken. Tag kastrullen från värmen och lägg på ett lock. Låt torsken stå i 5 minuter, då är den färdig.

5. Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Bryn den förvällda spetskålen runt om. Salta.

6. Lägg upp en bit torsk, en bit spetskål, lite sallad och potatis. Häll till sist rödvinssky över anrättningen och servera.

Dryckestips

Alla recepten:

Varmrätt: